Gala Artelor. Majoritatea premianţilor sunt deja laureaţi naţionali sau internaţionali
Foto: Sonia Baciu

Gala Artelor. Majoritatea premianţilor sunt deja laureaţi naţionali sau internaţionali
Laureaţii acestui an, flancaţi, ca într-un început de ramă, de două modele de la Genis Models
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

A fost imposibil să nu stai lângă măcar doi-trei cunoscuţi plasticieni pe rândul tău de scaune, la ediţia a III-a a Galei Artelor a Filialei Galaţi a Uniunii Artiştilor Plastici din România (UAPR), pe scena Teatrului Dramatic.

Premii, în alternanţă cu spectacol: cu tenorul Răzvan Săraru, prim solist la Teatrul de Operă şi Balet din Constanţa, acompaniat la pian de Emil Răileanu, de la Liceul, respectiv, Facultatea de Artă, cu Adelina Diaconu, solistă a Teatrului Naţional de Operă şi Operetă "Nae Leonard", acompaniată la chitară de prodecanul Facultăţii de Artă, Gabriel Bulancea, şi cu tânăra stea Ioana Bulgaru, finalistă a concursului "X-Factor", elevă la Liceul de Artă.

S-au acordat diplome de excelenţă artiştilor care s-au distins în performanţă anul trecut, apoi diplome speciale pentru susţinerea actului de creaţie gălăţean - în premieră, şi celor din afara filialei - şi, cel mai aşteptat eveniment, diplome şi trofee de excelenţă pe secţiuni: Pictură, Grafică, Artă decorativă, Sculptură, Critică de artă şi, pentru prima oară, un premiu special pentru un artist aparent din afara tagmei, dar crescut printre artişti şi elev al Liceului de Artă "Dimitre Cuclin", şcoală de plasticieni şi de oameni ai muzicii, care, alături de Facultatea de Arte a Universităţii "Dunărea de Jos", fac din Galaţi un pol artistic redutabil. Acesta i-a fost acordat tenorului gălăţean Răzvan Săraru, "exportat" pe scena lirică din Constanţa.

Posesoare a Meritului Cultural, a primit premiul de excelenţă plasticiana Gabriela Georgescu, care a arătat că se cunoaşte bine. "Recunoaştere am avut tot timpul… Lucrările mele au plăcut întotdeauna". Tot un laureat naţional cu Meritul Cultural a urcat apoi pe scenă - Liliana Negoescu Jorică, care a spus că "o recunoaştere publică e binevenită". Plastician şi profesor, Jana Andreescu s-a arătat surprinsă şi bucuroasă. "Pur şi simplu, nu mă aşteptam", a spus, primind premiul, Sterică Bădălan.

A doua serie de premii, cele speciale, a început cu graficianul Tudor Şerban, profesor la Facultatea de Arte, aplaudat cu căldură. Le-a mulţumit, emoţionat, inclusiv studenţilor săi. A urmat un fost elev al profesorului Andreescu, sculptorul Relu Angheluţă. Emoţionat şi cu probleme de sănătate, artistul nu a declarat nimic, vocea sa fiind înlocuită cu acea a unui prieten de peregrinări artistice, Sterică Bădălan. Liliana Tofan a urcat apoi pe scenă, "mai surprinsă decât mă aşteptam". Cu "o ascensiune fulminantă" în carieră, Ştefan Axente a fost foarte scurt la microfon.

Alt "premiu special pentru un om special" a plecat la Buzău, către preşedintele filialei de acolo, absolvent al liceului de artă gălăţean şi iubitor al Galaţiului: Valeriu Şuşnea. Oprit să ajungă de starea drumurilor. Hâtru şi niţel acid, plasticianul Gheorghe Miron a preluat premiul acestuia, amintind că el nu a lipsit, indiferent de vreme. Şuşnea, fiind şi consultant al ICR, Miron speră ca acesta să-i "vadă" şi pe plasticienii gălăţeni pentru evenimente în ţară şi străinătate.

Un premiu special "pentru contribuţia la dezvoltarea culturii gălăţene" a primit Cătălin Negoiţă, directorul Direcţiei pentru Cultură a judeţului. Acesta a rememorat drumul făcut anul trecut la Comisia pentru monumente istorice de la Iaşi, pe Cod roşu, alături de directorul Nanu, pentru a susţine cauza, acum câştigată, a Castrului roman. El a aplaudat publicul care a ales să participe la gală, nu să rămână comod acasă, ca mai apoi să se plângă că… nu avem evenimente culturale. Afară era gheţuş, în sală nu a fost plin, însă la balcon s-a stat şi în picioare, studenţii şi elevii de la Belle Arte respectându-şi astfel profesorii din apropierea scenei.

Fost coleg, ca profesor, cu buni profesori de artă la "Cuclin", unii stinşi, fost dascăl al cunoscuţilor plasticieni din sală, a fost recompensat prof. Ghiţă Nazare, redactor-şef al celei mai longevive publicaţii de educaţie şi cultură gălăţene.

Pe secţiuni, premiaţi naţional şi internaţional, la Pictură a primit recunoaşterea Gheorghe Miron, la Sculptură - Denis Brânzei, la Grafică - Florian Doru Crihană, la Artă decorativă - Simona Pascale, pentru Critică, firesc - Corneliu Stoica, furnizorul unui "uriaş volum de informaţii".

foto 1. Laureaţii acestui an, flancaţi, ca într-un început de ramă, de două modele de la Genis Models; foto 2. Gala a fost prezentată de Angela Ribinciuc, acompaniată, în prima parte, de Gh. Andreescu... ...şi, la premiile pe secţiuni, acompaniată de Dan Basarab Nanu (stânga imaginii 3); foto 4. Deşi răcită, vocea Ioanei Bulgaru ne-a încântat!; foto 5. Nu în fiecare zi ai parte de vocea unui tenor ca Săraru şi de profesorul Răileanu la clape!; foto 6. Acorduri spaniole clasice cu soprana Diaconu, acompaniată la chitară de prof. Bulancea

Citit 1256 ori Ultima modificare Joi, 31 Ianuarie 2019 17:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.