Paris: gălăţeni, într-o antologie de poezie românească contemporană

Paris: gălăţeni, într-o antologie de poezie românească contemporană
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Ziua Internaţională a Francofoniei – 20 martie –  a fost pusă în valoare într-un fel cu totul special prin apariţia unei antologii de poezie românească contemporană în limba franceză, publicată la Editura Sajat, din Paris, din iniţiativa scriitoarei şi traducătoarei Oana Dugan, gălăţeancă ce a predat şi la o universitate din China. Ea este delegatul din partea României la Asociaţia literară pariziană Rencontres Europeennes Europoésie (ARE Europoésie), patronată de poetul Joel Conte, vechi prieten al Galaţiului, pe care l-a şi vizitat.  De fapt, acesta este al treilea proiect major cu Asociaţia literară. Volumul celebrează Centenarul României Mari, cu o istorie ce se împleteşte cu cea a Franţei, pol de influenţă culturală. Cartea este inspirată după un poem de Anne Osmont – „Tombe en celebrant la paix”. Anul trecut, poeta edita la Galaţi o antologie de poezie franceză contemporană, în limba română: "Negrăita frumuseţe a vântului".

Dintre gălăţeni, apare poetul Emil Dinga, din Cosmeşti, fost ministru al Integrării Europene, Oana Dugan, care publică aici şi poemul care dă şi titlul cărţii, în continuare, profesoara Iolanda Dumitrescu, unul dintre poemele sale, „Missy”, fiind dedicat reginei Maria, alintată astfel, adică „Domniţa”, de către familie şi prieteni, scriitorul şi criticul literar Adi Secară.  Am găsit, printre ne-gălăţeni, pe Gheorghe Neagu, redactor-şef al revistei „Oglinda literară”. Semnează Elena Câmpan, Dorel Cosma, Victoria Fătu Nalanţiu, Gheorghe Mizgan, Menuţ Maximinian ori Andrei Vremir.

Traducerile sunt semnate majoritatea chiar de Oana Dugan, alături de Maria Muguraş Petrescu, Virginia Bogdan, Liviu Pendefunda, care şi-a tradus propriile versuri şi de Centrul de traduceri „Universum” – Iaşi.

Titlul cărţii este epitaful pilotului francez Forthuny, erou căzut chiar în Cimitirul Eternitatea, acum o sută de ani. Oana Dugan s-a lăsat fascinată de povestea reală, cuprinsă în cartea mea "Saga neştiută a Galaţilor 1917 - 1918" a pilotului, al cărui tată, academicianul Pascal Forthuny, cunoscut şi ca ezoterist, l-a inspirat pe Andre Breton în fondarea curentului suprarealist.

Oana Dugan, care a predat într-o universitate din China, este cunoscută pentru cărţile sale de versuri, dar şi de medicină tradiţională chineză.

Citit 1337 ori Ultima modificare Miercuri, 27 Martie 2019 18:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.