Umor fără bariere lingvistice. Colecţia de grafică satirică „Crihană”

Umor fără bariere lingvistice. Colecţia de grafică satirică „Crihană”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Galeriile de Artă „Nicolae Mantu” găzduiesc o expoziţie de grafică satirică în cadrul căreia sunt prezentate peste 70 de lucrări din Colecţia Florian Doru Crihană. Artistul plastic gălăţean a mărturisit la vernisajul de marţi seara că i-a fost greu să aleagă episoade din cei 11 ani, cât a durat realizarea colecţiei, astfel că a prezentat doar momentul de început şi pe cel actual. 

„Colecţia a pornit de la schimburi de lucrări între autori. Apoi am început să şi cumpăr, artiştii au văzut că le fac expoziţii, că lucrez bine şi au început să doneze la modul serios”.

2Important pentru mine a fost un sfat pe care l-am primit de la un om de afaceri din Galaţi, care mi-a zis să închei cu toţi caricaturiştii contracte, pentru că obţin astfel dreptul de expunere, dreptul de reproducere şi de moştenire”.

„După Revoluţie, la Revista Urzica, cineva s-a dus la fişetul unde erau desenele lui Matty şi le-a luat: acel cineva nu poate expune nicăieri respectivele desene pentru că ar fi întrebat de unde le are”.

Momentul de astăzi al colecţiei este reprezentat de un album-catalog realizat în Germania, unde Florian Doru Crihană a fost în luna iulie: „Mândria mea este că 11 artişti din lista  caricaturiştilor ce apar în respectivul catalog se regăsesc în expoziţia deschisă la Galaţi. Este pentru mine o confirmare că  am ales drumul cel bun în acest domeniu”. 

Aurel Manole, preşedintele UAP Filiala Galaţi,  a făcut oficiile de gazdă, precizând, în cuvântul său: „Ne bucură diversitatea stilurilor prezente pe simeze şi ne bucură că într-o perioadă când mai greu se deschid expoziţii, iată, colegul nostru vine cu o ofertă inedită – lucrări ale unor valoroşi artişti din ţară şi de peste hotare”.

Criticul de artă Mariana Cocoş Tomozei a vorbit despre tradiţia şi diversitatea colecţiilor în general, subliniind, totodată, un aspect: „Poate că mai rare sunt colecţiile de grafică satirică şi am încercat să-mi explic acest lucru prin faptul că, în general, caricatura se adresează momentului prezent, este un act umoristic consumat în prezent şi apoi viaţa îşi urmează cursul”.

Enumerând apoi câţiva români care s-au ocupat de caricatură, începând cu a doua jumătate a secolului al XIX-lea (Ion Anestin, Constantin şi Aurel Jiquidi, Nicolae Cristea, Nicolae Mantu), criticul de artă a precizat că „mulţi dintre aceştia au fost artişti plastici sau graficieni care au lucrat şi caricatură”.

Aşadar, timp de trei săptămâni, la Galeriile de Artă puteţi vedea lucrări de grafică satirică semnate de 39 de autori din România, Republica Moldova, Bulgaria, Serbia, Polonia, Rusia, Ucraina, Austria, Elveţia, „reunite într-o expoziţie care exprimă, printre altele, nu numai bunul gust, ci şi faptul că umorul comunică dincolo de barierele lingvistice”, cum bine spunea Mariana Cocoş Tomozei.

Citit 908 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.