O lucrare de pe Faleză se descompune

O lucrare de pe Faleză se descompune
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ca într-o poezie de Bacovia, sub soare, ploaie sau ninsoare, una dintre sculpturile în metal de pe malul Dunării se desface în bucăţi. Chit că este făcută, conform datelor noastre, din oţel.

Realizată în 1976 de Ingo Glass, sculptor şi scriitor de limba germană, care a fost, o perioadă, şi consilier ştiinţific la fostul Muzeu de Artă Contemporană, lucrarea „Septenarius” este poziţionată în prima parte a Falezei, pornind de la Zid.

Cu siguranţă, rolerilor care trec în fuga roţilor pe faleză le este mai puţin cunoscută după nume. Poate că tot din cauză că trec în fugă prin zonă nu au observat nici că o parte dintre barele din metal care dau senzaţia că te afli sub o boltă zveltă au început  să îşi ia zborul de-a binelea.

În cazul lucrărilor de pe Faleză se aplică Legea monumentelor de for  public, am aflat de la Direcţia Judeţeană pentru Culte, Cultură şi Patrimoniu Cultural (DJCCPC) Galaţi.

„La nivel de Direcţie urmărim modul în care le întreţine cel care le are în patrimoniu. În acest caz este vorba despre Primăria Galaţi. Nu ştim de acest caz, vom verifica. Dar chiar la începutul acestui an urmează să trimitem solicitări pentru revopsirea tuturor lucrărilor de pe Faleză, precum şi a acelora din Parcul Cloşca. Din câte ştiu eu, nu au mai trecut prin acest proces de prin 2000 - 2001”, ne-a declarat consilierul Bianca Aburel.

Reprezentanta Direcţiei pentru Cultură ne-a mai spus că, în cursul anului trecut, când Direcţia a trebuit să inventarieze toate monumentele de for public, a sesizat mai multe probleme: cele mai multe nu mai au plăcuţe de identificare, cu numele şi autorul care le-a realizat, iar unele trebuie revopsite. În municipiul Galaţi sunt 160 de monumente de for public.

Într-un interviu acordat în 2003, la Bucureşti, artistul plastic îşi prezenta astfel opera pe care gălăţenii o pot admira pe malul Dunării:

„Lucrarea mea cea mai serioasă de aici, din România, a fost făcută în 1976 la Galaţi, ˝Septenarius˝ -  o lucrare de 13 metri. Ea a rămas punctul meu de plecare, de fapt”.

„Două turnuri principale sunt sprijinite pe cinci contraforturi, deci are şapte elemente. Mă gândeam pe atunci la cele şapte ţări dunărene, că atunci erau şapte. Cele două turnuri sunt Germania şi România, ţările unite de fluviul Dunărea”.

Septenarius este o formă de vers folosită în limbă latină pentru comedii.

Comentariu foto: Barele se desfac în locul de îmbinare prin sudură. Noi am numărat 7 bare desprinse într-un capăt

Citit 1043 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.