Hitchcockline - poliţiste, mai altfel | Vidocq. Cine pe cine ascultă (1)

Hitchcockline - poliţiste, mai altfel | Vidocq. Cine pe cine ascultă (1)

Desen din Suplimentul pentru "Le Petit Parisien"
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
Fii primul care postează comentarii!

„Ăştia îmi dau totul pe goarnă: ce tâlhării plănuiesc tovarăşii lor de afară, cu ce tăinuitori şi chiar bancheri lucrează… Numai Neveau ăsta n-are încredere-n mine! Nu mă bănuie că îi torn Poliţiei, crede însă că aş putea s-o fac. Şi el ar face-o la fel”. Annette se plânse: „Dacă m-or afla ce fac io pentru tine, adecă că-ţi duc la don´ comisar-şef nume dă bandiţi şi chipuri, chiar cum mi le povesteşti dumneta?! Ai să-mi coşi gâtu´ tăiat? Şi, în loc de recunoştinţă, poftim, „dom´” Vidocq mă ciupeşte de crupă!"

Eugène François Vidocq împlinea 36 de ani, din care doi petrecuţi „la mititica”: în la Bicêtre, dar mai mult transferat la închisoarea La Force, în Paris. Dintre toţi camarazii, doar nenorocitul acela de Neveau l-a întrebat pe faţă dacă îi trage de limbă pe pârnăiaşi. Unul bănuit că „ciripeşte”, doar pentru că s-a îngălbenit când l-au luat din scurt, a dispărut şi nici cu câinii nu i-au mai găsit hoitul. Umbla vorba că s-ar fi găsit în mai multe locuri, în tocana de la popota ofiţerilor, iar oasele au fost arse în focul care fierbea ceaunele cu tocană. Bucătarii, doi „vieţaşi” cu gurile ferecate, chiar au fost lăudaţi de ofiţeri: gătiseră mişto, başca făcuseră multă economie la carnea de porc. Pe turnătorul dispărut l-au omorât în acte.

"Cum de te-a lăsat în pace „Nepotu´”? L-ai cumpărat, ori l-ai ameninţat?” - vru să ştie Annette. „Mă tragi de limbă dumneata!” - se răţoi la ea Vidocq, dar în şoaptă, să nu se audă în celulele vecine. „Ei, hai să-ţi spui - zise ocnaşul. Le-am dat adunarea la toţi şi m-am plâns că Neveau mă bănuie, ceea ce îi jicnitor pentru un hoţ cinstit ca mine, că foarte m-am „băşicat” pe el. I-am întrebat dacă ei mă cred turnător. Au încredere… Ieri i-am spus „Nepotului” că mi-a cerut comisarul-general să-i torn pe borfaşii care au mierlit pă unii ori au săltat prea mulţi marafeţi de pe la curierii de bancă. „Şi?” - m-a iscodit Neveau. „Păi, zic eu, i-am turnat pe alde Bouthey, zis Cadet, Maquis, zis Mână-de-Aur, Mollin, zis  Jallier… pe…”  Credeam că o să mă mănânce „Nepotu´”, da´ l-am făcut să belească ochii mari: „Unchiu´, i-am zis, păi ce, chiar crezi că intră ăştea în „maioneze”? Că n-or fi proşti ei să se plimbe sub nume adevărat. Aşa că nişte caralii o să umble după nişte nume, eu am să zic că atâta am putut afla şi, în drum spre interogatorii, încerc s-o uşchesc.” Annette nu ştiuse de gândul lui de evadare.

(Va urma)

Citit 453 ori Ultima modificare Duminică, 09 Iunie 2019 13:22

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro