Scriitor gălăţean din Bucureşti, premiat din nou
Foto: Adevărul

Scriitor gălăţean din Bucureşti, premiat din nou
Petre Barbu a convins la un festival naţional
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Premiul al II-lea la Festivalul de la Râmnicu Vâlcea i-a revenit lui Petre Barbu, pentru textul piesei de teatru "Ridică-ţi patul şi umblă, surioară"!

Directorul celei de-a IX-a ediţii a Festivalului Naţional de dramaturgie "Goana după fluturi", dedicat dramaturgului Bogdan Amaru, a fost cunoscutul dramaturg Doru Moţoc, iniţiatorul manifestării. Festivalul este organizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Tradiţiilor, al Consiliului Judeţean Vâlcea. Preşedintele juriului a fost celebrul manager de teatru craiovean Emil Boroghină, el însuşi organizator al unui mare festival: Festivalul Shakespeare.

Scriitor gălăţean din Bucureşti, Petre Barbu, căci iar este vorba despre el, a cucerit Premiul al II-lea la această competiţie naţională foarte serioasă. Attila Vizauer, regizor, tot gălăţean, cu două premii UNITER, redactor-şef al Teatrului Naţional Radiofonic la Radio România Cultural, omul cu voce şi inimă de aur care nu-şi uită oraşul natal, îşi amintea, într-un interviu, că destinul său de regizor a fost legat de cel al prozatorului, apoi dramaturgului Barbu: "După ce am absolvit regia de teatru, realizator la Radio România Cultural fiind, am fost invitat să montez, la Teatrul Național Radiofonic, o piesă premiată la concursul de dramaturgie "Camil Petrescu", ediția 1997, "Dumnezeu binecuvântează America", de Petre Barbu. A fost cu noroc. Versiunea radiofonică a piesei a fost distinsă cu premiul pentru cel mai bun spectacol radiofonic".

Înainte de Revoluţie, atât Pierre, cum îi spun prietenii lui Petre Barbu, cât şi Attila au trecut şi pe la revista "Orientări" a studenţilor gălăţeni.

Petre Barbu este cel mai jucat şi cel mai premiat dramaturg al oraşului nostru, un fel de Vişniec al Ţiglinelor, transplantat postdecembrist (era să spun, postmodernist) la malul dâmboviţean. Lista cărţilor sale - romane, proză scurtă, poezie, piese montate este lungă. Menţionez măcar, foarte pe scurt, că în 1994 a primit o bursă Soros pentru a scrie romanul "Dumnezeu binecuvântează America". Premiul "Cea mai bună piesă românească a anului" i-a fost acordat în 2003, de către UNITER, pentru "Tatăl nostru care eşti în supermarket". Alte două piese i-au fost nominalizate la concursul UNITER: în 1998, "La stânga tatălui", apoi "Duelistul", în anul 2000, montat şase ani mai târziu de Dramaticul gălăţean.

Citit 1948 ori Ultima modificare Vineri, 05 Iulie 2019 17:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.