Cum a fost Galaţiul atracţie turistică timp de şase zile

Cum a fost Galaţiul atracţie turistică timp de şase zile
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Postul TV Trinitas a transmis un reportaj de la Galaţi. Era momentul în care 40 de profesori şi învăţători din Republica Moldova şi din Ucraina (din sudul Ucrainei a venit un grup de 25 de persoane) erau întâmpinaţi de arhiepiscopul de la Dunărea de Jos la Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine. Erau români, dar şi vorbitori de română: am întâlnit de pildă o profesoară de Geografie din Ucraina care învăţase bine româna în numai doi ani şi care a căutat şi la Galaţi cuvinte potrivite. La muzeu, au fost prezenţi şi copii frumoşi de la Târgu Bujor, îmbrăcaţi în costume populare în culori vii.

Şase zile, cât timp a durat ediţia a IV-a a schimbului cultural şi tehnic intitulat "Şcoala de vară dunăreană", finanţat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, în cadrul proiectului "Anul Cărţii", oraşul nostru chiar a fost cu adevărat o atracţie turistică şi un prilej de spectacole, cum nu speram. Evenimentul a fost organizat de Asociaţia "Danubiana" Galaţi, condusă de preşedintele Antoneta Crudu şi vicepreşedintele Marius Crudu. Partener puternic implicat a fost Biblioteca "V. A. Urechia", cu sprijinul Consiliului Judeţean, Consiliului Local, Primăriei Galaţi şi Fundaţiei "Andreiana Juventus".

Natalia Ursu, inimos coordonator al Centrului de Informare al României din Ismail, Ucraina, instituţie care funcţionează în cadrul Universităţii Umaniste de Stat din Ismail, ne-a emoţionat, ca de obicei. Luptătoarea pentru limba română care în trecut a fost scoasă abuziv de la direcţiunea şcolii din Frumuşica, Zinaida Pinteac, distinsă anul trecut de preşedintele României cu Ordinul Meritul Cultural, în grad de Cavaler, a adus cuvintele cercetătorului Eminescu despre romanitatea Bugeacului şi ne-a mărturisit că încă se străduie să scrie corect cuvinte precum ghiocel şi chiar numeralul "cinci", deprinse abia după dispariţia URSS.  Tot din Ucraina, au venit Mihail Mecineanu, preşedintele Asociaţiei cadrelor didactice de etnie română din regiunea Odesa, profesor la Şcoala Medie din Orlovca, profesoara Maria Baraba, directorul Centrului de Formare a Cadrelor Didactice din cadrul Universităţii de Stat "Bogdan Petriceicu Haşdeu" din Cahul, care ne-a molipsit de energie şi veselie, Ion Popa Pădure, coordonator al Asociaţiei "Drăghiştea" din Chişinău. N-a lipsit voluntara preşedintă a Despărţământului "Mihail Kogălniceanu" al ASTRA - Asociația Transilvană pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român, Areta Moşu, care a făcut posibilă tipărirea revistei "Sud-Est", într-o vreme în care au dispărut toate publicaţiile de limbă română din sudul Ucrainei. Ne-a binecuvântat preotul poet Ionel Rusu, din Umbrăreştiul cultural.

"A fost o activitate deosebită, la care au participat deopotrivă poeţi, scriitori, istorici, artişti", avea să scrie la sfârşit, mulţumindu-le tuturor celor implicaţi (nu au lipsit "Viaţa liberă" şi ETV), preşedinta Antoneta Crudu.

Printre multele lucruri deosebite, notăm că prof. univ. dr. Mihaela Dumitriu, de la Universitatea "Dunărea de Jos", a adus vestea că cele 55 de volume în manuscris, de cercetare folclorică, lăsate de regretatul profesor Ioan Brezeanu, vor fi tipărite. Oaspeţi au fost şi poetul clujean Sandu Cătinean, scriitorul ieşean Vasile Larco. Profesoara Gina Burghiu, de la C.N. "C. Negri", a prezentat "Monografia oraşului Galaţi". Teatru scurt: "Eminescu, director de bibliotecă", de V. Cilincă, în interpretarea lui Munteanu Mihai şi Vrabie Iulian Sebastian, dintr-a XI-a, elevi la C. N. "C. Negri", coordonator - prof. Elvira Alexandrescu. Lorin Lupoae, elev la acelaşi colegiu, a cântat extraordinar la pian, muzică clasică. Tudose Tatu şi Victor Cilincă, cu date despre istoria Galaţiului, şi prozatorul Ion Avram au ieşit la publicul… euroregional. Din păcate, spaţiul tipografic nu ne permite să vă povestim mai multe.

Citit 2640 ori Ultima modificare Joi, 11 Iulie 2019 16:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.