Gălăţenii au ”cucerit” din nou Golful Mraconia

Gălăţenii au ”cucerit” din nou Golful Mraconia
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Din 22 iulie, basoreliefuri rotunde, cu chipurile lui Burebista şi Decebal, s-au alăturat celor 14 prinse deja altădată de donatorii gălăţeni în Golful Mraconia, pe Clisura Dunării. Col. (r) Adrian Tăbăcaru, din Asociaţia Culturală "Tomis", îmbrăcat în legionar roman, alături de col. (r) Aurelian Niculescu, dac din asociaţia "Frontiera Gălăţeană", alături de preşedintele asociaţiei, col. (r) Didel Bădărău, au "atacat" muntele dintr-o barcă, după un drum lung cu maşina. Înainte, gălăţenii (mulţi copii!) au fost încântaţi, pe Faleză, să le admire, prezentate de un "dac" şi un "roman". Nu putea fi cărat apoi decât cu o… "Dacia" Lupul dacic, "steag" cu capul sculptat de acelaşi artist Mugurel Vrânceanu, şeful catedrei de Artă plastică de la Liceul de Arte, a fost urcat în munte, pe un catarg de şase metri, alături de enormul cap, de 42 de metri al regelui Decebal, sculptat în stâncă prin stăruinţa lui Iosif Constantin Drăgan. "Române, fii mândru de ţara ta şi poporul tău, pentru că porţi în fiinţa ta o parte însemnată din istoria Europei!", spune colonelul Bădărău, sufletul acestei mişcări, care a mai populat cu chipuri de domnitori şi regi clădiri din Galaţi, cetatea Poenari, Universitatea din Cahul. Operele de artă sunt vizibile de pe fluviu, atunci când trec vasele de croazieră. Au fost prezenţi în public vilegiaturişti şi oameni ai locului, atraşi de neobişnuitul eveniment. A fost instalată şi "Lupa capitolina" şi bustul lui Traian, aşa cum sunt turnate şi la Galaţi de acelaşi cunoscut artist Gheorghe Terescenco.

Partenerii asociaţiei, SNPPC şi CNP, cu sprijinul Poliţiei de Frontieră Române (evenimentul a fost dedicat Zilei Poliţiei de Frontieră Române, la 155 ani de existenţă) şi al rectitorului străvechii Mănăstirii Mraconia, inimosul preot Cristian Tîrtea, care… zideşte, sudează şi construieşte acolo, aşa cum a muncit şi în Germania. De alfel, fiecare localnic ajută la chivernisirea locului şi, cândva, până şi traficanţii care vindeau benzină la sârbi făceau donaţii. Populaţia e puţin numeroasă, însă vin sârboaicele ca să lucreze la pensiunea din localitate.

Foto 1. Mănăstirea Mtaconia, cu cele 16 chipuri de eroi ai Istoriei noastre. Foto 2. Înainte de plecare, Lupoaica, Împăratul şi Lupul dacic, pe faleză. Foto 3. Părintele Tîrtea, "dacul", "romanul" şi Lupul, înainte de instalarea pe stâncă (foto D. Bădărău)

Citit 2639 ori Ultima modificare Duminică, 04 August 2019 14:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.