Evaluaţi acest articol
(4 voturi)
1 comentariu

Sau cum să ajungi în America, cu bilet... de teatru! "Teatrul din Buzunar" "bate" deja, iată, până-n America! Echipa a postat, după spectacolul de sâmbătă cu „Hei, oameni buni!”, de Saroyan, pe pagina sa de facebook, următorul mesaj care nu poate decât să ne bucure, ca gălăţeni… mai vizibili în lume: „Hei, oameni buni, seara de ieri, petrecută alături de voi, am pus-o în buzunarul de la inimă... 

Mai mult, azi, pe Instagram, am găsit... un trifoi cu patru foi: spectacolul lui Saroyan montat la Galaţi a primit o apreciere din celălalt capăt al lumii, de pe contul Casei-Muzeu „William Saroyan” - muzeu deschis în imobilul în care celebrul dramaturg a trăit în ultimii 17 ani de viaţă, mai exact în oraşul Fresno din California. Thanks for watching us, The William Saroyan House Museum!” Iar cei de la muzeul teatral din Fresno, oraş proaspăt înfrăţit cu oraşul nostru, au apreciat imediat postarea gălăţenilor! O astfel de viteză de reacţie ar trebui să avem şi noi în toate domeniile în care putem deveni vizibili pentru Occident şi Orient.
În expunerea de motive a Hotărârii Consiliului Local Galaţi, aprobată chiar luna aceasta, în plen, de înfrăţire cu oraşul Fresno, scria şi că „vor fi încurajate vizitele între locuitorii din Galaţi şi din Fresno pentru crearea de asociaţii de prietenie. Întâlniri ale delegaţiilor oficiale, conduse de primar sau de către alţi reprezentanţi desemnaţi, vor avea loc periodic, în mod alternativ, în Galaţi şi în Fresno”. Şi Galaţiul a reuşit acum, printr-o trupă nesubvenţionată de stat, un mic, dar prim pas concret în deschiderea unor legături reale peste Ocean, talentul fiind răsplătit şi de întâmplare: printr-un nume – "Saroyan" – pe care instituţiile din lume care îi  poartă numele stau cu ochii ca pe butelie, am atras atenţia americanilor, pe Instagram, odată cu postările teatrului gălăţean despre spectacol.
Dacă noi avem trei teatre de stat şi o trupă particulară permanentă plus echipe de proiect, Fresno, „orăşelul” cu „numai” vreo 500.000 de locuitori, are şi foarte multe teatre mari!  „Saroyan Theatre”, care promovează numele deja invocat, „o bijuterie a Californiei Centrale”, oferă spectacole muzicale fastuase, concerte şi teatru. "Loc uimitor, clădire foarte frumoasă, iar băile sunt minunate!" – scrie Ghidul local. „Tower Theatre Productions” oferă spectacole pentru copii, „Roger Rocka's Dinner Theater” e un restaurant cu reprezentaţii teatrale, „Historic Crest Theatre” – spaţiu disponibil pentru spectacole, „Warnors Theatre” – teatru istoric, achiziţionat în ´29 de Warner Brothers, „Fresno Convention & Entertainment Center” – chiar cu patru complexe de clădiri destinate distracţiilor. Stau "binişor" fraţii noştri, dar ne mai trebuie şi nouă câteva teatre. Mai ales vara, când joacă numai „Teatrul din Buzunar”. 
Cu mediu universitar şi industrie puternică, foarte populat, Fresno (adică „Cenuşă” în spaniolă) are primar cu mandat pe cinci ani: mr. Lee Brand, absolvent de două universităţi de stat californiene, care a activat în Garda Naţională Aeriană din California, republican, mai găsim pe Ballotpedia. Putem găsi multe puncte comune în înfrăţirea începută!

Citit 908 ori Ultima modificare Miercuri, 28 August 2019 19:30

1 comentariu

 • postat de Galatean Joi, 29 August 2019 12:31 95.76.2.*** Link la comentariu
  0
  2

  WILLIAN SAROYAN, sigur, a fost pe scenele galatene, prin 1973, pentru cei care isi aduc aminte.

  Vorbind in retro, amintiri din tinerete, cand la Casa de Cultura a sindicatelor Galati, erau puse in scena piesele lui Saroyan, prima, aceeasi, despre care se face vorbire, Hei! oameni buni!, a doua, Stridia si Perla, sub regia si scenografia domnului Constantin Timofte, Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!

  Sigur, trebuie sa amintesc cu nostalgie acele momente din spectacole, destule, cu sala plina, fie ca erau elevi, sau duminica, spectatori de toate varstele!

  Spre aducere aminte, si, drept multumire pentru prietenie si colaborare scenica, chiar daca eram doar niste "artisti" amatori, trebuie spus cu tot respectul pentru cei, care, mai tarziu, si-au urmat visul de a deveni actori consacrati, precum, VICTORIA COCIAS si VASILE DANILA!

  Mai am si acum afisele cu acele spectacole, in care, eu, autorul acestui comentariu, eram personajul George, in Hei! Oameni Buni!, si judecatorul Arthur Applegarth, in Stridia si Perla!

  Ii salut, acolo unde sunt, pe doamna Victoria Cocias, intrepreta personajului, Miss Mc Cutchen, din Stridia si Perla, si pe domnul Vasile Danila, interpretul personajului Hary Van Dusen, din Stridia si Perla, si, personajului, Tanarul, din Hei! Oameni Buni!, dorindu- le multa sanatate si succes in activitatea nobila de actori!

  La buna vedere!

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.