Un mozaic de mozaicuri: curaj, fineţe, culoare, umor

Un mozaic de mozaicuri: curaj, fineţe, culoare, umor
 "Pescuit" de expozant
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

La vernisajul expoziţiei de mozaicuri înrămate ale artistului plastic Eduard Cristian Coman, ieşean, membru al filialei noastre a Uniunii Artiştilor Plastici din România (UAP), plasticianul Sava David, preşedintele filialei, a declarat că "este o mare bucurie" prezenţa expoziţiei, adusă la propunerea sculptorului gălăţean Mugurel Vrânceanu, fost coleg de bancă în liceu, la Galaţi, cu expozantul. David observa un "decorativism exploziv", "un simbolism extraordinar", luminozitate.

"Mi s-a tăiat răsuflarea", a mărturisit şi Dan Basarab Nanu, managerul Muzeului de Artă Vizuală, observând liniile trasate prin alăturarea fragmentelor. "Aşa ceva nici nu se poate! Unghiuri fin diferite în plasarea pieselor dau o frumoasă vibraţie a luminii şi culorilor!"

Şi chiar ai ce vedea! "Peştele" albastru pe fond roşu englez, ca de teracotă, pe care îl remarcasem în colţ încă de la intrare, a atras elogii, la vernisaj, şi din partea lui David, şi a directorului Nanu. Albul "Şarpe al Casei" din cioburi, care nu mai ticăie atunci când cineva îşi dă sufletul şi poate fi ademenit afară din perete doar cu lapte cald, se camuflează discret între cioburi la fel de lăptoase, o alcătuire gingaşă. "Sisyfhis" - Sisif, celebrul personaj mitologic, urcă un deal care are înglobate mecanisme de ceas de mână, ca o parabolă a zădărniciei timpului. În mozaicul "Submarinul", "personajele" de dincolo de hublouri îşi joacă vieţile în adâncuri: sunt cărţi de joc - un rege, o regină, un valet. "Icarul" conţine şi circuite integrate. Alt mozaic îmbrăţişează câteva scoici reale, un autoportret caricatural, tacâmuri reale străjuind o farfurie din cioburi de faianţă, un şotron "desenat" din goluri. Însă totul, senzaţia nu se poate povesti, trebuie neapărat văzut! Nu mă aşteptam la aşa frumoasă surpriză! Spărturi de faianţă din magazin sau flise întregi de toate culorile, tăiate cu migală în atelierul de acasă, botezat "Prăvălia cu amintiri", după orele de serviciu ale ieşeanului, care este inginer (a urmat Matematica la Iaşi), se transformă, incredibil, în compoziţii. Coman "pictează" cu faianţă!

1. Preşedintele, autorul, managerul şi sculptorul, prezentând expoziţia (foto publicată de Monica Bulgaru). 2. Propunerea expoziţiei lui Coman (stânga) vine de la Vrănceanu (dreapta) (foto publicată de Monica Bulgaru). 3. "Pescuit" de expozant (foto publicată de Monica Bulgaru)

Citit 1607 ori Ultima modificare Luni, 30 Septembrie 2019 21:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.