La Sofia, cu falxuri, cuşme şi opinci. Dacii şi goţii... gălăţeni au atacat din nou Roma! FESTIVAL

La Sofia, cu falxuri, cuşme şi opinci. Dacii şi goţii... gălăţeni au atacat din nou Roma! FESTIVAL
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Doi daci spătoşi de Galaţi, amândoi ofiţeri în rezervă, mereu implicaţi în reconstituiri istorice, de la Turcoaia, la Zalău sau Verdun, au participat săptămâna trecută, la Sofia, sâmbătă, 21, şi duminică, 22 septembrie, la uimitorul Festival de reconstituire istorică "Serdica is my Rome", trimitere la sentinţa atribuită împăratului Constantin cel Mare. Gălăţenii au bătut atâta cale, cu falxul dacic la brâu, în opinci din piele, cu o cuşmă de pileati, nobili dintre care se alegeau regii şi preoţii. S-au implicat în reconstituirea unei bătălii sălbatice împotriva Romei Aurelian Niculescu, de la Asociaţia "Frontiera gălăţeană", şi Adrian Tăbăcaru, de la Filiala gălăţeană a Asociaţiei Culturale "Tomis" din Constanţa, reprezentată şi la Sofia prin neobositul constănţean Radu Covaliu, preşedintele asociaţiei-mamă, organizator al unui reuşit festival antic constănţean, cel mai mare festival de reconsituire istorică din ţară, cu finanţare europeană, „Dapyx”, la Medgidia. La Sofia, luptătorul Tăbăcaru chiar a fost înnobilat, pentru vitejia sa, de împăratul Constantin - un tânăr vienez cu barbă blondă, perucă blondă şi coroană…

Dar dacii s-au dat de trei ori peste cap şi, fără a schimba teritoriul, au schimbat tribul: au devenit temuţii goţi care au îngenuncheat Roma! Să vezi cu ochii tăi, ba chiar să iei parte efectiv, la bătălia de la Adrianopol (378 d. Hr.), în care goţii - thervingii de la nord de Dunăre pe atunci, sunt atacaţi de împăratul Valens, care este însă înfrânt de căpetenia Fritigern. Supărat că nu a primit pământul promis de romani, la sudul fluviului, şi nici hrană, gotul a pustiit timp de şase ani Balcanii şi l-a învins şi Valens. Şi, spun istoricii, barbarii l-au ucis în luptă pe împărat, „şocând lumea romană şi, în cele din urmă, obligându-i pe romani să le permită să se stabilească pe pământul lor, o nouă tendinţă cu consecinţe de anvergură pentru căderea Imperiului". Goţilor le este atribuită deţinerea Cloştii cu puii de aur, nu şi meşteşugul realizării…

Timp de două zile, în Parcul arheologic „Poarta de Vest a Serdica”, s-a instalat o tabără militară antică, cetăţenii romani, magistraţii s-au plimbat din nou pe străzile Complexului Cultural şi de Comunicare Antic Serdica, meşterii au meşterit. De remarcat că ruinele antice sunt acoperite, iar cupolele de sticlă le fac vizitabile chiar in situ, doar străbătând… bulevardul!

Şi nu au fost doar o paradă şi nişte izbiri cu zbierăte şi ceva „morţi”, voluntarii îmbrăcaţi în veşminte şi în uniforme antice interpretând chiar replici întregi învăţate pe de rost sau ajutaţi discret de papirusuri la îndemână, de pildă la „şedinţele” Consiliului cetăţii, în scenarii ca pentru piesele de teatru sau de film!

La Serdica a fost, spun organizatorii, „primul festival de reconstrucţie istorică dedicat promovării bogatei moşteniri culturale şi istorice a Sofiei de pe vremea împăratului Constantin cel Mare”, fondatorul creştinismului oficializat, ilustrând vieţile şi obiceiurile de zi cu zi ale romanilor şi ale triburilor barbare care au trăit în Serdica - numele străvechi al Sofiei - şi în împrejurimile sale.

Festivalul este organizat de asociaţia „de reactivare” Mos Maiorum Ulpiae Serdicae, reunind aproape 150 „actori” din Bulgaria, România, Ungaria, Austria şi Estonia. Partenerii evenimentului sunt Primăria şi Muzeul Regional de Istorie din Sofia, iar proiectul este finanţat de Programul de cultură al municipalităţii din Sofia. Din „programul” antic: anexarea Traciei de către Imperiul Roman, prezentare de echipament militar antic, primirea fastuoasă a împăratului Constantin cel Mare, fondator al creştinismului, un târg de scavi şi… mmm, de sclave, ba şi recital de poezie antică, o bătălie mamă-mamă între trupele lui Constantin şi cele ale lui Linicius I, învins şi executat de primul, războiul civil între împăratul Valens şi uzurpatorul Procopius, anunţarea pretendenţilor la tron, lăsarea la vatră a unui onorabil veteran, un prânzişor roman, un proces împotriva „păgânilor”, lupte de gladiatori, dar şi un Consiliu al oraşului, dispute religioase, paradă militară antică, unde şi gălăţenii au avut parte de gloria lor şi de legarea de noi prietenii, tabără de meşteşuguri şi alte atracţii. Şi, bineînţeles, începând cu ritualul fondării cetăţii Serdica. Un adevărat spectacol de teatru, o "urzeală a tronurilor" plină de culoare şi de istorie, de la care sperăm să se inspire şi alte festivaluri europene.

Foto 1. Împăratul Constantin şi gălăţeanul Adrian Tăbăcaru (foto: A. Niculescu). Foto 2. Model: oraşul antic Serdica se iţeşte, scos la vedere, de sub carosabilul Sofiei moderne, conservat in situ!

Citit 1727 ori Ultima modificare Joi, 03 Octombrie 2019 19:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.