Film din culisele preşedinţilor Rusiei

Film din culisele preşedinţilor Rusiei
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

"Martorii lui Putin" (Letonia, Elveția, Cehia/ 2018) în regia lui Vitaly Mansky este documentarul care va rula astăzi, la Muzeul de Arta Vizuală, de la ora 18,00, în cadrul proiectului KineDok. 

Granița dintre milenii avea să marcheze evenimente vitale în traseul Rusiei moderne, pe care Vitaly Mansky le-a urmărit din apropierea jocurilor de putere de la nivel înalt, în ipostaza de cameraman privilegiat al preşedinţilor. Având acces la culisele de unde se trăgeau sforile în Rusia post-comunistă, cineastul a reuşit să capteze conversații, mărturii, amintiri și decepții ale ultimilor conducători din perioada de tranziţie de la fosta URSS către democrație, Mihail Gorbaciov, Boris Elțîn și Vladimir Putin. Câţiva ani mai târziu, cineastul se întoarce la materialul înregistrat atunci şi revizitează imaginile, încercând să reconstituie tabloul instaurării lui Putin la conducerea uneia dintre cele mai mari puteri ale lumii. Documentarul e savuros, ne aduce față-n față cu figuri care au făcut și fac istorie, ne introduce în intimitatea lor şi compune un discurs retrospectiv punctat de mici senzaționalisme individuale, cu personaje aflate la marginea dintre prietenie și trădare. 

Filmul a fost premiat la mai multe festivaluri în 2018. 

Vitaly Mansky (n. 1963, Ucraina) a absolvit în 1989 Institutul de Cinematografie VGIK şi a devenit unul dintre cei mai apreciați regizori și producători de film documentar ruși contemporani. A regizat mai mult de 30 de filme, prezentate și premiate la festivaluri din întreaga lume.

Citit 1158 ori Ultima modificare Miercuri, 09 Octombrie 2019 17:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.