Pessac, Aquitaine, înfrăţiri. Istorie, istorii, cultură şi alte realităţi (I)

Pessac, Aquitaine, înfrăţiri. Istorie, istorii, cultură şi alte realităţi (I)
Centrul oraşului Pessac îmbină stilul arhitectural vechi cu cel modern
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

După ce prietenii noştri francezi au păstrat pe pagina de Facebook a Comité de Jumelage du Pessac, al cărui preşedinte, Jean Bernard Canton, a fost reales recent, o notă a noastră despre Festivalul Naţional de Comedie de la Galaţi, care cuprinde şi două spectacole după cunoscuţi autori francezi - Edmond Rostand şi Geoges Feydeau, începem, la rândul nostru, un serial care să facă mai cunoscută gălăţenilor o regiune fascinantă a surorii noastre de limbă latină, Franţa, mereu alături de ţara noastră în momente din cele mai grele, cu istoria şi cultura sa.

În 1991, primarul din Pessac, profesorul Alain Rouset, binecunoscut gălăţenilor pentru generozitatea ajutoarelor franceze cu care a venit, a fost întâmpinat de autorităţile gălăţene şi s-a legat ideea înfrăţirii. Între timp, primarul a ajuns preşedintele regiunii nou-create, Nouvelle-Aquitaine. Este supranumit "părintele regionalizării"!

În iunie 1993, la Pessac, s-a semnat documentul oficial de înfrăţire între cele două oraşe. Iar un acord de cooperare între judeţul Galaţi şi regiunea Aquitaine din Franţa s-a semnat pe 4 februarie 2000, având ca prioritate întărirea colaborării în domeniile cultural, social, economic şi turistic.

În 2010, regiunea Aquitaine atingea un buget de peste 1.200 milioane de euro. Între timp, regiunea Aquitaine a crescut, în urma regionalizării din ianuarie 2016, de la aproape 3,3 milioane la 5,8 milioane de locuitori. Ne-am trezit, fără să fie nevoie să facem ceva, fraţi cu cineva şi mai mare.

Recent, acordul a fost din nou aprobat în plenul şedinţei Consiliului Judeţean Galaţi.

Amintesc însă că şi Galaţiul a fost, la regionalizarea vremelnică din 1938, capitala celui de-al doilea ţinut ca întindere, din cele zece ale ţării, având în componenţă zece judeţe din Moldova, Tulcea, Basarabia şi Bugeac.

Pessacul s-a înfrăţit, de-a lungul vremii, cu oraşele Burgos, Spania - în 1986, Galaţi - în 1993 (este menţionată trimiterea de cărţi către Bibioteca Franceză "Eugene Ionesco" din oraşul nostru şi schimburi sportive - rugby, şi culturale - muzică), Göppingen, Geremania - în 2000, Viana Do Castelo, Portugalia - în 2001 şi Banfora, Burkina Faso - în 2011. Tot atâtea surse de informaţii pentru noi de pe pagina Comitetului de Înfrăţire Pessac. Şi pentru ei, despre noi. Şi cine ştie...

Vom avea ocazia să evocăm în continuare măcar o parte dintre numele ilustre care au văzut lumina zilei în aria Bordeaux, precum Bertrand de Goth, arhiepiscop de Bordeaux, ajuns în 1305 Papa Clement V.  Născut la Villandraut, în provincia Gironde (vom ajunge mai târziu şi la capitolul "Girondinii" al Revoluţiei Franceze), a lăsat în urmă un frumos castel oferit ca reşedinţă primului papă francez din istorie, numit şi astăzi Chateau "Papa Clement", care i-a fost oferit ca arhiepiscop. Puţin înainte, regele Filip cel Frumos al Franţei ţinuse partea franciscanilor, care susţineau sărăcia clerului, lucru de neacceptat pentru papa de la Roma. Regele francez nu numai că a învins papalitatea romană, dar a şi mutat reşedinţa papilor în Franţa, la Avignon, sub ochii săi. Musai să vorbim în serialul nostru, pe rând, şi despre o uriaşă personalitate iluministă, celebrul gânditor politic Montesquieu (Charles-Louis de Secondat, baron de La Brède et de Montesquieu), creatorul teoriei separării puterilor în stat, de care se bucură întreg mapamondul până astăzi, multe state introducând-o în constituţii, inspirator al gândirii filosofice moderne britanice, dar şi al ideilor independenţei coloniilor americane, despre o glorie literară de secol XX, scriitorul François Mauriac, poeţii antici romani Ausonius, Decimius Magnus Ausonius şi Paulinus din Nola, istoricul din secolul IV Eutropius sau Richard al II-lea, rege, din 1377 şi până la întemniţarea sa în Turnul Londrei, al… Angliei, chimistul Joseph Black, de secol XVIII, ori Albert Marquet, îndrăzneţ pictor de sfârşit de secol al XIX-lea. Nu pot lipsi nici actriţa Danielle Darrieux (o ţineţi minte măcar din filmul "Le Rouge et le Noir", alături de Gérard Philipe) sau un fotbalist celebru, tânărul Enzo (Enzo Alan Zidane Fernández).

(Va urma)

Foto: francebleu.fr

Citit 2095 ori Ultima modificare Duminică, 13 Octombrie 2019 18:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.