Pictorul Mihai Coţovanu, din nou la Galeria ”Mantu”

Pictorul Mihai Coţovanu, din nou la Galeria ”Mantu”
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Luni seară, la Galeria de Artă „Nicolae Mantu, a avut loc vernisajul expoziţiei de pictură Mihai Coţovanu –  „Timpul din adâncuri”. Dar şi lansarea albumului cu acelaşi titlu, policromie.

„Cu mare plăcere vin de fiecare dată la Galaţi”, a mărturisit numeroasei asistenţe artistul. Preşedintele filialei Galaţi a Uniunii Artiştilor Plastici din România, plasticianul Sava David, a vorbit despre onoarea de a-l avea din nou la Galaţi pe artistul ieşean care expune la noi an de an. 

Culori calde, culori păstoase, rame elegante, cu o formă specială, late, cuprind portrete, peisaje sau naturi statice. „Eu nu folosesc negrul!” – a precizat, concludent, ieşeanul.

Jurnalistă culturală care scrie de multă vreme despre artistul invitat, Angela Ribinciuc, prezentatoarea de la Galele Artei gălăţene, a fost invitată de plastician să îl prezinte. Pentru că nu s-au mai întâlnit de la expoziţia de anul trecut, Angela credea că n-ar trebui să intervină, însă, la insistenţele colecţionarului de artă Vasile Joanta, creatorul taberei de artă de la Boholţ, un Barbizon făgărăşan, fosta noastră colegă de ziar a vorbit cu obişnuita ei căldură, citind un fragment din credo-ul ieşeanului. Pictorul i-a mulţumit şi a mulţumit presei gălăţene pentru interesul arătat culturii. 

Invitatul, „neoimpresionist”, ne-a purtat apoi şi printr-un periplu artistic şi chiar filosofic, de la precursorul impresionistul de la Barbizon, François Millet, la Nicolae Grigorescu şi chiar la filosofia naturală a lui Isaac Newton, invocând secţiunea de ar şi echilibrul natural, comparând tablourile cu lucrările simfonice, complexe, ba chiar vorbind despre „o perspectivă a luminii”. Destul de rar întâlneşti plasticieni cu har deschişi în acelaşi timp şi spre complexitatea unor astfel de idei.

„Am vrut să fac un dar gălăţenilor, pentru că aici am găsit un centru de interes pentru artă. Mă simt primit cu multă prietenie”, mi-a spus mai târziu plasticianul ieşean, care mi-a povestit că s-a îndrăgostit de oraşul nostru atunci când a aflat că o gălăţeancă a venit să-i vadă pânzele în fiecare zi. 

Mai e de spus că nu vreunul dintre talentaţii noştri curatori au aranjat lucrările, ci chiar artistul însuşi a panotat singur tablourile, adevărate ferestre cu senzaţia unor hublouri… pătrate, apărând parcă lumina unor vitralii. De asemenea, am aflat şi că ramele neobişnuit de generoase şi le-a realizat singur, deoarece trebuia să meargă cu ele la un salon de inventică, la Geneva, fiind selectat de Ministerul Culturii. 

Expoziţia va rămâne deschisă până pe 6 martie.

Vom avea bienală şi la Galaţi

La vernisajul de luni, la Galeria de Artă „Nicolae Mantu”, plasticianul Sava David, preşedintele Filialei Galaţi a Uniunii Artiştilor Plastici din România (UAPR), a anunţat că a început demersurile pentru organizarea unei bienale – expoziţie care se deschide la fiecare doi ani, cu ambiţia de a se construi un eveniment cum nu s-a mai văzut în România, deşi bienale au loc şi în alte câteva mari oraşe culturale din ţară. Ambiţioasa idee a pornit chiar de la preşedintele David şi, după o discuţie cu managerul Muzeului de Artă Vizuală, dr. Dan Basarab Nanu, s-a trecut la realizarea proiectului, treabă meticuloasă, în cele mai mici amănunte, de la catalogul viitoarei expoziţii, la invitaţii realizate cu artă, cu iniţiativa invitării unui juriu naţional şi chiar crearea un logo al evenimentului, „siglă care va fi valabilă o mie de ani!” Chiar luni, David a fost prezent la Primărie pentru „lansarea oficială a proiectului”. A fost însoţit de plasticianul Gheorghe Andreescu, vicepreşedintele filialei, care a pledat atunci, într-o întâlnire cu viceprimarul Picu Anton Roman, pentru organizarea pe cai mari a evenimentului, cu argumentul că plasticienii gălăţeni au adus multe premii şi au fost prezenţi şi în expoziţii în străinătate, la Paris, Veneţia sau Viena. Dacă este să vorbim măcar despre faptul că Florian Crihană a expus lângă Picasso şi Dali, iar Liviu-Adrian Sandu a expus în cel mai mare muzeu virtual din lume (cinci milioane de „vizitatori” anual) şi tot spunem puţine! Expoziţia bienală gălăţeană trebuie să fie „un model naţional”, a declarat David. Şi cum Muzeul de Artă Vizuală va avea un sediu uriaş, avem şi cu ce şi unde!

 

Citit 1938 ori Ultima modificare Miercuri, 19 Februarie 2020 19:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.