Măsuri mai eficiente în Germania decât în Franţa
Foto: Peter Steffen. Radio France

Măsuri mai eficiente în Germania decât în Franţa
Măsuri speciale la Hanovra, pe 31 martie
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

"În Franţa, prioritatea politică pentru luna februarie s-a rotit mai mult în jurul reformei pensiilor", nota Hans Stark, profesor de civilizaţie germană la Sorbona, într-un articol preluat de la Radio France. Pe pagina de Facebook a Comitetului de înfrăţire Pessac sunt postate mereu ştiri şi foto-informaţii despre evenimente culturale, sportive, uneori şi politice, din Franţa, din oraşul Pessac, cel înfrăţit cu oraşul nostru, dar şi din Portugalia, Germania, Africa sau America de Sud etc. Coronavirusul a limitat însă latura publică a acestor evenimente.

Scriitorul Gregory Rateau, care conduce la Bucureşti "Le Petit Journal Bucarest", care fusese anunţat pe pagina de socializare a Comitetului că urma să îşi prezinte pe 2 aprilie, la Sala Cohe din Pessac, cartea sa de dragoste pentru România, a trebuit să amâne evenimentul, din cauza pandemiei.

Însă fraţii noştri de gintă latină postează şi analize privind evoluţia şi combaterea flagelului global. "Y a-t-il un modèle allemand dans la lutte contre le coronavirus?" ("Există un model german în lupta împotriva coronavirusului?" - este titlul unui articol preluat de pe site-ul de cultură al Radio France. Aflăm de aici că "Pandemia a traversat o etapă simbolică miercuri, 1 aprilie, în Germania. Rata mortalităţii (numărul de decese comparativ cu cel al contaminării) depăşise pragul de 1 la sută. Potrivit Institutului de Sănătate Publică "Robert Koch", noul coronavirus a pretins deja peste 5.000 de vieţi în Germania" - însă "mult sub bilanţul găsit din părţi ale Europei". "Dacă Germania reuşeşte să combată mai mult sau mai puţin epidemia, aceasta se datorează în primul rând faptului că a devenit rapid conştientă de pericol", luându-se măsuri "cu mult mai devreme", poate şi datorită experienţei chinezeşti, Germania având legături comerciale foarte strânse cu marea ţară asiatică, mai menţionează articolul. "De la sfârşitul lunii ianuarie, autorităţile germane din domeniul sănătăţii au generalizat screeningul pentru persoanele care se întorc din zonele de risc, China, Italia, dar şi Tirolul austriac". Impresionant (faţă de noi, ce să mai vorbim?!), "Germania are mijloace pentru politicile sale de prevenire, realizează între 300.000 şi 500.000 de teste pe săptămână, obiectiv pe care Franţa speră să-l atingă abia la sfârşitul lunii". Pentru îngrijirea bolnavilor, Germania avea 28.000 de paturi de terapie intensivă înainte de criză. Potrivit Societăţii Germane a Spitalelor, care reuneşte toate spitalele din ţară, acum sunt 40.000 de spitale în această ţară, inclusiv 30.000 spitale echipate cu instalaţii pentru respirat.

Un semn de preţuire pentru ţara noastră şi de luptă cu flagelul coronavirusului: afişul unei duble lansări Gregory Rateau la Pessac:

Citit 1273 ori Ultima modificare Joi, 23 Aprilie 2020 23:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.