Mărăşeşti - plaiul unde s-au semănat şrapnele şi gloanţe!

Mărăşeşti - plaiul unde s-au semănat şrapnele şi gloanţe!
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Îmi amintesc ţigările marca "Mărăşeşti", fără filtru, ca pentru tranşee - le-om fi desfiinţat din prietenie româno-germană? Aici, la Mausoleu, se repauzează şi românii, şi inamicii germani, şi aliaţii ruşi de atunci… Ghidul nostru, conservatorul Mircea Balica, ne mai spune că până şi Hilter a dat ordin ca Mausoleul să fie respectat, să nu fie bombardat. Dacă şi noi am dovedi mai mult respect…

În atelierul de conservate, dl Balica ne arată şrapnelele din august ´917 găsite de el în pământ, chiar şi doi cerceluşi din ceramică, de care se lega sfoara pentru detonarea grenadelor germane. Rara avis! Au fost trei, însă pe una a donat-o. În muzeul alăturat, vedem imaginea Mausoleului aşa cum trebuia să fie, mai grandios, vedem tratatele separate de pace între beligeranţi, arme de atunci...

Ca să înţelegem cu potrivită preţuire sacrificiile făcute de români în Primul Război Mondial, mulţi căzuţi în viile gălăţeanului Georges Ulise Negropontes, cel care după război dona viitorului panteon 20 de hectare şi o sumă importantă în lei aur - alăturându-se donaţiilor regelui Ferdinand şi ale altor români, astăzi monumentului i-au rămas numai patru hectare. Georges era cumnatul  eroului de la Mărăşeşti, cel omagiat cu sabia de onoare din juneţe a împăratului Japoniei, şi străbunicul unui director român al CIA, pe vremea preşedintelui George Bush.

Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz au fost în 1917 tot atâtea porţi către punctul nodal: portul militar, "poarta" de intrare în ultimul petec de pământ românesc neocupat de inamic, fabrica de armament din Şantierul Naval Fernic! Citim în volumul memorialistic "Brăila sub Ocupaţiune 23 Decembrie 1916 - 10 Noembre 1918", scos în 1939 de Nicolae Petrovici, viceprimar al oraşului sub ocupaţie (carte reeditată în 2014, de Editura Istros), că ofiţerii germani vorbeau despre cucerirea cea mai importantă: Galaţiul, însă... dispre nord. Atacat direct, Galaţiul ar fi fost "inexpugnabil", scria Petrovici, căci Dunărea, până la Chlia, era apărată de aliatul (pe atunci, apoi inamic) rus, un milion de soldaţi, având armament greu oferit de americani şi de români!

* Şi am purces mai departe, spre Mausoleul Mărăşti, unde ne-a întâmpinat, cu 34 de ani de strajă în acest loc de pelerinaj, Constantin Tecuceanu. Care s-a născut chiar în perimetrul Mausoleului…

Citit 1919 ori Ultima modificare Joi, 25 Iunie 2020 19:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.