Jurnal de front... muzical (1) | ”Efectul Savu” trece peste pandemie şi peste hotare

Jurnal de front... muzical (1) | ”Efectul Savu” trece peste pandemie şi peste hotare
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Ambiţia micilor elevi talentaţi ai Emiliei Savu, profesoară de canto la Şcoala de Artă a Centrului Cultural "Dunărea de Jos" (CCDJ), pe care o găseşti mereu chemată să reprezinte ţara în festivaluri internaţionale europene de muzică, stăruinţa profesoarei care îşi numeşte creaţiile "puii săi", de care este mândră, a trecut cu succes peste izolarea impusă de pandemie, care a făcut ca în acest an, pentru prima oară, micii concurenţi de 8-16 ani să nu poată ajunge în carne şi oase pe strălucitoare scene străine de concurs muzical, dar au participat la o puzderie de competiţii muzicale online.

Într-un juriu muzical intercontinental

Recent, profesoara a făcut parte - evident, tot prin magia legăturilor electronice şi nu direct, ca în anii precedenţi, din juriul unui festival uriaş, unde, ca de obicei, le-a dat note concurenţilor străini, nu şi elevilor săi, confruntaţi cu alţi membri din juriu, din alte ţări ale lumii.

"În această perioadă, am fost contactată de colaboratorul meu din Armenia, dl. Armando Gukasyan, directorul unui festival internaţional internaţional organizat la o scară cu adevărat uriaşă". Competiţia tradiţională "WORLD VISION - 2020" este organizată din Armenia de echipa acestui extraordinar om de artă. Juriul, foarte numeros, a fost alcătuit din muzicologi, oameni de artă, dirijori, cântăreţi, profesori ai unor şcoli particulare sau de stat din SUA, Mexic, Peru, Franţa, Italia, Israel, Macedonia, Lituania, Kazahstan, Republica Moldova, Estonia, Cehia, Croaţia, Bulgaria, Belarus, Armenia, Albania.

Două tinere talente gălăţene

Au fost peste 700 de concurenţii din 40 ţări. Dintre aceştia, 20 români, 15 fiind elevii dnei  Savu. Au fost etape succesive, în final rămânând doar 50, printre care gălăţencele Karina Chinţoiu (un onorant Loc II) şi Alexia Mocăniţă (Locul III) au câştigat lauri pentru România, pentru Galaţi şi CCDJ.

Mamă şi fiu, în aceeaşi "bancă"

Pe 23 mai, găseam notat pe contul Alexiei Mocăniţă (14 ani), câştigătoare a Trofeului într-o competiţie românească realizată de Mihai Trăistariu, obţinând un "cadou": şansa unui viitoare evoluţii pe scenă, în duet, chiar cu apreciatul cântăreţ Adrian Romcescu. "După muncă, vin şi rezultatele, trofeul categoriei la "Festivalul Primăverii", minunat organizat de Mihai Trăistariu. Mulţumesc juriului şi profesoarei mele de canto, doamna Emilia Savu!".

Să mai spunem că Alexia a câştigat în această perioadă şi o lună de studiu gratuit pentru o mai variată specializare: un pachet oferit de PS Academy Musical Theater, "şcoală de canto din Baia Mare, care, "în mod inovator, combină cursurile de canto muzică uşoară cu dansurile moderne şi improvizaţia (…), modalităţi complete pentru a se defini ca artist", după cum se prezintă instituţia.

"Mă mândresc cu rezultatele mele. Mulţumiri doamnei mele de canto, Emilia Savu!" - scria pe 3 iunie Bianca Mocanu (8 ani), care a participat deja la numeroase festivaluri, cucerind foarte multe premii. "A evoluat foarte frumos în această perioadă! Colaborează cu textieri şi compozitori din ţară, are şi o piesă în primă audiţie, pe care a lansat-o tot online" - spune profesoara Savu.

Pe 29 mai, Polixenia Bejan, şi dumneaei fostă elevă, pentru trei ani, a profesoarei, posta: "Astăzi, la festivalul internaţional Danubius, puiul meu a obţinut Premiul I, cu nota 9,50. Și eu, (pentru că a fost permisă participarea fără limită de vârstă) am obţinut Premiul al II-lea, cu nota 8,88".

"Este foarte muncitor, mama sa l-a determinat să cânte în fiecare zi o altă piesă! Vă vine să credeţi?" - spune profesoara. "Nu numai că şi-a dezvoltat astfel glasul, auzul, atitudinea, dar şi-a dezvoltat foarte mult simţul artistic. Cântă doar de câteva luni, dar are mare succes! De asemenea, copilul este premiant la şah, cu zeci de premii! Alexia Zodilă trebuie de asemenea pomenită pentru rezultatele foarte frumoase în festivaluri!", ne-a mai spus Emilia Savu.

(Va urma)

În foto galerie, 1: Pe 23 iunie, Bianca Mocanu (9 ani), cucerea Trofeul secțiunii pop românesc, la Festivalul ,,Liga Campionilor", iar pe 26 mai, câştiga Locul I la festivalul Etno Show. Foto 2. Jonel Bejan (9 ani) - fiul unei alte eleve a profesoarei Savu, primea Premiul 1 la festivalul internațional Danubius, Constanţa; tot acolo a fost premiată acum şi mama sa. Foto 3. La acelaşi concurs, profesoara Savu primea Diploma de excelenţă. Mai târziu, o primea şi pe cea a festivalului WORD VISION-2020 (foto). Foto 4. Karina Chinţoiu, locul II la "WORLD VISION - 2020", printre 700 de concurenţi. Foto 5. Alexia Mocăniţă, pe un disputat Loc III la "WORLD VISION - 2020", la categoria sa de vârstă:

Citit 1832 ori Ultima modificare Vineri, 17 Iulie 2020 02:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.