Revista ”Axis libri” revine la cadenţa normală

Revista ”Axis libri” revine la cadenţa normală

Corneliu Botez, pe coperta numărului 47 al revistei de cultură
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

Reapare, după întreruperea cauzată de pandemie, deocamdată online, revista culturală "Axis libri", a Editurii Bibliotecii "V. A. Urechia" (100 de pagini A4), o tribună de informaţie culturală şi de artă a bibliotecilor, la policromie, cu literatură de calitate, aflăm de la Dorina Bălan, redactorul-şef al revistei ce poate fi accesată la adresa https://www.bvau.ro/axislibri.php?pagina=revista.

Până la o prezentare mai pe larg a subiectelor publicate, semnalăm un gest deosebit de restituire: numărul se deschide cu omagierea omului de cultură şi juristului de importanţă naţională  Corneliu V. Botez, care a condus cu un entuziasm rar şi victorios Comitetul pentru ridicarea la Galaţi, în 1911, a primei statui din ţară a lui Mihai Eminescu, prin acţiuni voluntare şi subscripţii publice! Mai mult, încă în timpul studenţiei la Drept, în Capitală, gălăţeanul născut pe 2 iunie 1870 la Chilia - pe atunci situată în districtul Ismail - şi stins în ´28, la Bucureşti, a făcut posibilă realizarea primului bust eminescian din ţară, instalat, în ciuda tensiunilor politice interne şi internaţionale vizavi de poet, chiar în anul morţii acestuia, la Ateneu! Interesant de menţionat este şi că intransigentul magistrat a fost procurorul care i-a condamnat la închisoare, "pentru colaboraţionism" cu ocupaţia germană, pe ziariştii Arghezi şi Slavici. Absolvent al Liceului "Vasile Alecsandri", cu studii de Filosofie şi Drept la Universitatea din Bucureşti, a fost procuror, preşedinte al Tribunalului Covurlui, într-un an dificil, cel al răscoalelor din 1907, apoi consilier la Înalta Curte de Casaţie din Bucureşti. A fost preşedinte al secţiilor juridice de la Institutul de Ştiinţe Administrative şi Institutul Social Român, secretar general în Ministerul Justiţiei, "contribuind la reorganizarea sistemului juridic" după Primul Război Mondial, în timpul căruia a fost şi preşedintele Comitetului Regional Sanitar Galaţi, pentru spitalele de răniţi. Ca membru al Consiliului Legislativ, "a participat la unificarea unor capitole din procedura civilă". A fost distins cu Premiul Academiei! Ca om de condei, a fost redactor al revistei "Generaţia viitoare" din Bucureşti şi al revistei "România literară", dar şi colaborator al cotidianului gălăţean "Poşta", condus de avocatul şi primarul Constantin Ressu, alături de savantul Moise N. Pacu, istoricul judeţului Covurlui. Printre primii eminescologi, el a publicat chiar un studiu despre poetul nostru esenţial, precum şi cunoscutul volum omagial, prea puţin invocat astăzi.

Citit 335 ori Ultima modificare Vineri, 17 Iulie 2020 03:01

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro