O oră întreagă de nebunie frumoasă
Foto: Teatrul Dramatic

O oră întreagă de nebunie frumoasă
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Asta vă aşteaptă în Sala Mare a Teatrului Dramatic, duminică, 18 octombrie, de la ora 19,00. Publicul va putea viziona "Romeo & Juliet", o parodie în trei episoade după piesa cu același titlu de William Shakespeare. În distribuție: Carmen Albu, Dan Căpățână, Aureliu Bâtcă, Svetlana Friptu, Cristian Gheorghe, Răzvan Clopoțel, Tamara Constantinescu, Gabriel Constantinescu și Adelin Ilie.  
"Este o comedie spumoasă, un roller coaster", adică un montagne russe dintr-un parc de distracții - o comparație potrivită făcută chiar de către regizorul spectacolului, Eugen Făt, "care conduce spectatorul printr-un Babel dinamic, hiperbolizat cu foarte multe referințe culturale, la care cu siguranță se va râde în hohote". Recenta premieră "Romeo & Juliet" este o parodie, în trei episoade, după piesa lui Shakespeare. În decor minimalist, însă funcțional, au jucat Carmen Albu, o Julietă muzicală efervescentă, dar mimând falsete, alături de Dan Căpățână, un Romeo de cabaret, îngroșat, cu gesturi de vedetă rock exagerată, şi Aureliu Bâtcă, în rolul... prezentatorului bombastic.
Apar chiar și reclame haioase de televiziune ori invocarea coronavirusului. Avem și, în răspăr, un Romeo… neîndrăgostit, jucat de Cristian Gheorghe. Formidabilă, deci, această variantă la scena balconului de pe… scara mobilă - viziunea scenografului plastician Daniel Divrician, care a folosit cu ingeniozitate o "sală" în aer liber, sărăcită de pandemie. Scară sprijinită curajos de peretele teatrului, cu o Julietă - Svetlana Friptu - de nerecunoscut ca fizionomie, tonică, ca de obicei - ieșită la fereastra (reală) a unei cabine de actor. Un Romeo grobian, de cartier - dar nu ca Di Caprio, ci un profitor sexual, în "pielea" lui Cristian Gheorghe, alături de o doică de culoare - cu fața boită, cu trimitere, evident, la Othello, jucată cu șarm de năzdrăvanul și poliformul actor Răzvan Clopoțel. Cu un chip nou, pictat parcă de Hogarth din "Mica vânzătoare de creveți", o Tamara Constantinescu, alături de Gabriel Constantinescu. Și o aluzie la "Take, Ianke și Cadâr", piesă în care actorul a jucat.  Cei doi soți reali în afara scenei joacă scena balconului… la sol. Filmând ca în proba de casting din "Negustorul de vise", se remarcă energic actorul Adelin Ilie. Surpriza a fost că ne așteptam, anunțat fiind "regizorul", să urce pe scenă chiar regizorul Făt. Care a făcut acum apel la… propria "istorie" scenică, trimitere evidentă la altă montare de succes a sa la Dramatic: "Negustorul de vise", spectacol în care şi-a adus de asemenea propriile contribuții dramatice, ca și în parodia, de acum, după Shakespeare, cu variațiuni la Scena balconului, cu actori diferiți în Julieta și Romeo. Regizorul scrie replici proprii - chiar se descurcă fain în calitate de dramaturg. Oricum, se obișnuiește în teatre adaptarea textelor lui Shakespeare la proză, pornind de la textul în versuri al dramaturgului elisabetan, mai greu de receptat de publicul actual, admite regizorul, care, ca student, a lucrat sub "bagheta" regizorului Vlad Mugur la un "Hamlet" apreciat.

Citit 2002 ori Ultima modificare Vineri, 16 Octombrie 2020 18:15

2 comentarii

 • postat de MIHAIL
  Sâmbătă, 17 Octombrie 2020 21:17
  5.13.237.***
  NU VA SUPARATI,cu ceva ani in urma am mai vazut o montare a domnului FAT,iertat sa fiu ,pentru mine ar fi prea mult sa vad o comedie ,o circoteca ordinara,dupa capodoperea MARELUI WILL, batjocorit prea mult de un regizor...atat de modern..Este greu sa faci un spectacol ,,ROMEO SI JULIETA cum l-a imaginat POETUL LUMII nu sa faci circ dupa aceasta atat de frumoasa piesa de teatru....RECUNOSC ,CU RUSINE VA MARTURISESC,L-AM VAZUT LA DRAMATICUL GALATEAN PE NEUITATUL GEORGE VRACA,SI DE ATUNCI DIN COPILARIE,VAD ALTFEL CE INSEAMNA CU ADEVARAT O PIESA DE TEATRU!!!SANATATE SI NUMAI BINE TUTUROR,TEATRUL VA TRAI,IN CIUDA TUTUROR PIGMEILOR CARE DORESC SA-I DISTRUGA !!!SANATATE SI NUMAI BINE LA TOATA LUMEA!!!
  0
  5
  Raportează
 • postat de Eu
  Sâmbătă, 17 Octombrie 2020 17:24
  89.136.7.***
  Mergeți dacă aveți curaj ... Clădirile vechi în care își desfășoară activitatea teatrul dramatic/păpuși și cel muzical nuvau fost gândite pentru astfel de situații ... La Dramatic spectacolul e de o oră, poate nu e periculos, dar la muzical ... sunt de minim 2,5 ore ... Cine își asumă răspunderea, Niță?? Cel care fuge de orice răspundere?!?!!
  Succes!
  0
  2
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.