Recent a apărut numărul 1 (7) pe 2010 din «Revista română de istorie a presei», al cărei redactor-şef este Marian Petcu.
În prima secţiune, „Studii şi eseuri”, sunt incluse nouă ample abordări ştiinţifice, printre care „Precursorii presei româneşti”, cel mai amplu studiu scris la noi despre acest subiect, în care sunt discutate toate încercările de a tipări publicaţii în limba română.
A doua secţiune a revistei include recenzii ale unor cărţi de specialitate semnate de Ion Hangiu, Sorin Gabriel Ioniţă, Mădălina Moraru, Valentin Nicolau, Marian Petcu, Adrian Dinu Rachieru, Ilie Rad, Gheorghe Săsărman şi Marian Ţuţui, dar şi prezentări de cărţi cu profil divers.
Dintre studiile publicate în acest număr mai amintim „Discursul indignării în presa românească. De la „Pruncul român” la „Adevărul” anilor ’90” (Sorin Preda), „Limba de lemn în presa noastră” (Paul Schveiger); „Cuvântul-armă.
Presa militară românească de campanie în Primul Război Mondial” (Gheorghe Nicolescu).
Mai semnalăm doar câteva articole, incluse în rubrica „Miscellanea”. Unul abordează simpozionul internaţional „Carte. Europa. România”, iar un altul tema generoasă „Modele pentru Jurnalism şi comunicare. 20 de ani de învăţământ jurnalistic în România”.
Aşa cum ne-a transmis pe adresa redacţiei chiar redactorul-şef al revistei, acest număr al publicaţiei va fi lansat şi la Universitatea „Constantin Brâncoveanu” din Piteşti, gazdă a Congresului naţional de istorie a presei, ediţia a treia, în perioada 23 -24 aprilie 2010.