* Respectându-i-se dorinţa, scriitorul a fost înmormântat în comuna natală *
S-a stins din viaţă, la începutul acestei luni, în Bucureşti, unul dintre scriitorii născuţi pe meleagurile gălăţene, devotat literaturii şi limbii române în totalitate – criticul, istoricul literar, lingvistul, poetul, publicistul şi nu în ultimul rând profesorul Marcel Crihană.
Născut în Valea Mărului, la 18 mai 1942. Studiile liceale, la Tecuci, oraş în care debutează, cu publicistică, în 1961, în ziarul „Avântul”. Absolvent, în 1973, al Facultăţii de Filologie a Universităţii „Al. I. Cuza”, din Iaşi.
Un timp, cadru didactic, apoi director al căminului cultural din comuna natală. Izbutind, nu uşor, în anii de dinainte de ’89, să se stabilească în Bucureşti, se afirmă, preponderent, ca exeget al operei lui Perpessicius.
În 1994 obţine doctoratul în filologie, cu lucrarea „Opera lui Perpessicius”. Lista cu titlurile cărţilor semnate de Marcel Crihană este impresionantă.
Iată-le pe câteva, luate la întâmplare: „Convorbiri despre Perpessicius” (1993), „Bogdan Petriceicu Hasdeu” (1996), „Limbaj şi artă literară în opera scriitorilor români” (1997, în colaborare cu Gh. Bulgăr), „Şcoala ardeleană” (1998), „Scriitorii şi cărţile lor” (vol. I-III, 1997-1999.
Se ocupă, în paginile lor, începând de la opera lui Dosoftei până la Marin Preda şi Nichita Stănescu), „Scrieri despre Mihai Eminescu” (2001)…
Volumul său de triolete „Povara răutăţii noastre” (2002), are ca bilet de intrare în spaţiul privilegiat al poeziei româneşti câteva consideraţii imprimate pe ultima copertă, aparţinând lui Gh. Bulgăr:
„Este o mare surpriză pentru cei care îl ştiu ca lingvist, să-l descopere pe Marcel Crihană ca poet. E ca şi când într-o fabrică plină de agregate, de metal, beton şi lemn, descoperim undeva în apropiere o minunată grădină de trandafiri”.
Să transcriem dintr-o poezie-premoniţie a regretatului Marcel Crihană: „Doamne, ce puţin mai este / Până-n vale, până-n deal, / Până când, fără de veste / Ne prefacem în poveste!”.
Respectându-i-se dorinţa, a fost înmormântat la Valea Mărului. Deplâns de întreaga comunitate.
Primăria locală – prin tot ce a făcut în acele zile de doliu vrednicul primar Florin-Virgil Doca şi echipa sa - s-a îngrijit ca despărţirea lui Marcel Crihană de această lume să beneficieze de toate onorurile cuvenite unui mare fiu al acestei vechi aşezări româneşti.