Peste 700.000 de opere de artă, disponibile online

Peste 700.000 de opere de artă, disponibile online
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Rijksmuseum este una dintre cele mai populare atracții pentru turiștii care vizitează capitala Olandei, Amsterdam. Muzeul găzduiește o serie de opere de artă celebre ale maeștrilor picturii olandeze, dar și capodopere moderne, cum ar fi tablouri semnate de Van Gogh. Acum, multe dintre aceste comori inestimabile sunt disponibile la doar un click distanță, totul datorită unui proiect gândit de specialiștii muzeului.

Picturi ale lui Vermeer, Rembrandt și Van Dyck se numără printre lucrările incluse în patrimoniul mondial al istoriei artei care sunt acum disponibile în format online. În total, muzeul le oferă gratuit vizitatorilor virtuali 709.000 de opere de artă în format digital. Specialiștii muzeului au creat această colecție impresionantă, adăugând fiecărei picturi informații detaliate, astfel încât vizitatorul să înțeleagă cât mai bine pictura și contextul în care opera de artă respectivă a fost creată. Vestea și mai bună este că toate aceste copii digitale de o calitate deosebită pot fi descărcate și folosite inclusiv ca material didactic.

Colecția de artă online se numește "Rijks Studio" (poate fi accesată la adresa https://www.rijksmuseum.nl/en/rijksstudio) și este structurată de așa natură încât căutările să poate fi făcute simplu, în funcție de artistul dorit, de tipul de operă de artă, de perioadă și de locul în care tabloul a fost pictat. Vizitatorii pot vedea magnificele portrete realizate în secolul al XVII-lea de Frans Hals, naturi moarte cât se poate de apropiate de reprezentările reale, încât ai impresia că privești o fotografie ușor stilizată, dar și obiecte de mobilier de epocă, printre care se numără o "casă de păpuși" care datează din perioada 1686-1710 și care uimește încă prin bogăția detaliillor și prin măiestria cu care a fost realizată.

Rijksmuseum este doar unul dintre numeroasele muzee care, în ultimele două decenii, au început o digitalizare sistematică a colecțiilor de artă pe care le dețin. Trendul a cunoscut însă o dezvoltare accelerată, în ultimul an, ca urmare a izbucnirii pandemiei de coronavirus și închiderii fizice a majorității muzeelor.

Vizionare plăcută!

Citit 1658 ori Ultima modificare Vineri, 15 Ianuarie 2021 13:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.