Astăzi, Sfântul Mare Mucenic Gheorghe

Astăzi, Sfântul Mare Mucenic Gheorghe
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

An de an, pe 23 aprilie, ne întâlnim în Biserica lui Hristos şi ne închinăm la icoana Sfântului Mare Mucenic Gheorghe - Purtătorul de biruinţă.

Trăitor în vremea împăratului păgân Diocleţian, în Capadochia şi apoi în Palestina, Marele Mucenic a devenit unul dintre Sfinţii de referinţă în care creştinii au mare nădejde.

S-a născut într-o familie de buni creştini, cu multe averi în Palestina. A lucrat în armata lui Diocleţian şi în scurt timp a ocupat cele mai înalte funcţii.

După anul 303, prin chemarea la împărăţie - ca însoţitor - a lui Galeriu, împărăţia lui Diocleţian s-a identificat cu cele mai aspre prigoane declanşate împotriva creştinilor.

Acest fapt nu l-a determinat însă pe neînfricatul Gheorghe să-şi ascundă credinţa în Hristos, el mărturisidu-şi crezul său în faţa împăratului Diocleţian, cu toate că fusese sfătuit să se dezică de Dumnezeu.

Fapt ce l-a determinat pe tânărul Gheorghe să-şi afirme cu mai mare putere credinţa.

Tradiţia consemnată de Biserică spune că, în închisoare, atingându-se de un mort, acesta a înviat. Chinurile şi stăruinţa lui Gheorghe în Hristos au determinat-o şi pe împărăteasa Alexandra să treacă la creştinism.

Nereuşind împăratul să îi convingă să renunţe, în cele din urmă a ordonat să li se taie capetele.

Împărăteasa a murit pe drum către locul de execuţie, iar Marele Mucenic Gheorghe a sfârşit muceniceşte de sabie, în ziua de 23 aprilie, dată la care este prăznuit.

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe  este considerat mare făcător de minuni şi în iconografie este reprezentat biruind balaurul. Adeseori icoana sa este confundată cu cea a Marelui Mucenic Dimitrie.

BaIaurul înfricoşător pe care îl învinge, pe care îl doboară Sfântul Gheorghe trebuie privit în sens duhovnicesc, el făcând referire la păcat. De aici, Sfântul Gheorge este considerat „Purtătorul de biruinţă”.

Din nefericire, astăzi, prenumele de „Gheorghe” (agricultor sau lucrător al pământului) este din ce în ce mai puţin preferat la botez, el făcându-se prezent prin variantele sale de George sau Georgeta, Gherghina, Gina.

Sfântul Gheorghe a fost Ocrotitorul Oastei Sfântului Ştefan cel Mare, este Ocrotitorul Armatei Române, este pentru creştini model de biruinţă peste păcat. 

Dorim tuturor gălăţenilor care poartă numele de Gheorghe  sau derivate ale acestuia, sănătate, biruinţă în tot ce fac bine şi în Lumina veşnică şi La mulţi ani!

Citit 637 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.