”Panduri” de Galați ne-au adus numele la Padeș și Tg. Jiu (FOTO)

”Panduri” de Galați ne-au adus numele la Padeș și Tg. Jiu (FOTO)
La Padeș, ”fotografie de grup”
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

"O campanie victorioasă din ianuarie" a asociațiilor culturale "Frontiera Gălățeană" (președinte, col. (r) Didel Bădărău), "Tomis" Constanța (meșteră în reconstituirea, foarte gustată de public, a multor epoci istorice), prin filiala Galați, cu participarea Asociației "Dumitru și Maria Pleniceanu" Tg. Jiu, împreună cu Asociația "Totul pentru Gorj" - nota online voluntarul gălățean pentru reconstituiri istorice și sprijinitorul unor evenimente culturale, din țară și străinătate, col. (r) Adrian Tăbăcaru, vicepreședinte al "Tomis" Galați. Pe scurt, campania începea pe 20 ianuarie, la Monumentul apărătorilor Galațiului, cu un omagiu în uniforme și arme de epocă, alături de alte asociații culturale, și sfârșea pe 24, la sărbătoarea Unirii la Galați - după o noapte întreagă la volan! Primul care a primit onorul membrilor asociațiilor citate și ai "Danubiana" Galați a fost arhiepiscopul de la Dunărea de Jos, la Biserica Vovidenia, unde și-a început somnul de veci mama domnului Cuza.

Apogeul campaniei a fost atins în Mehedinți, unde "pandurul" Tăbăcaru și "arnăutul" Niculescu, gălățeni în uniforme de epocă riguros reproduse (Niculescu este cel care a turnat  în matrițe multe dintre basoreliefurile domnilor și regilor români dăruite în România și peste Prut, "arnăutul" purtând acum uniformă brodată chiar de Tăbăcaru), dorind doar să onoreze Bicentenarul Tudor Vladimirescu, au ajuns însă și principala atracție a publicului și mass media, ținta aparatelor foto, de filmat, al mobilelor, oferind, copiilor și adulților, o istorie vie, acum, la Bicentenarul Revoluției de la 1821, condusă de Vladimirescu, "domnitorul fără coroană"! Chiar și politicieni din tabere adverse au ținut să se pozeze (separat) cu personajele... Nota scurt, Tăbăcaru: "Bilanț pozitiv: 1.300 km, 6 ținute din epoci diferite, îndeplinit misiune ”Frontiera Gălățeană” prin oferirea a 5 efigii cu Tudor Vladimirescu, sprijin vizual la o lansare de carte a prof. dr. Costin Scurtu, obiective atinse 5". Până la momentele festive, ca de obicei, gălățeanul ne-a propus și un adevărat pelerinaj prin multe muzee - vizite la unicul din țară Muzeu al Poliției Române Târgoviște, la Biserica Geartoglu - unde Tudor a fost deținut înaintea uciderii sale, la Mitropolia Târgoviștei, Muzeul Golești - cu Foișorul din care Vladimirescu, în "cămașa morții" a fost luat prin înșelăciune, Mănăstirea Tismana - unde "domnul Tudor" și-a conceput Proclamația de la Padeș, la tripticul monumental Brâncuși de la Tg.Jiu. Am însoțit echipa, pas cu pas, pentru a putea povesti.

Gălățenii, primiți frumos, ca soli culturali

Parte a proiectului educațional "Drumul Domnului Tudor", susținut de Primăria Tg. Jiu și Consiliul Judeţan Gorj, Adunarea de pe Câmpia Soarelui de la Padeș din 23 ianuarie, ziua Proclamației, cu români sosiți și din restul țării, a avut parte de un frumos grup vocal, incluzând copii, și de Proclamația lui Tudor, în interpretarea unui talentat actor de la Teatrul Dramatic "Elvira Godeanu" Tg. Jiu, Eugen Titu, de diplome, prezentări istorice și chiar de un discurs critic vizând autoritățile județene.

După ce au străjuit Monumentul lui Tudor, în timpul manifestărilor, gălățenii Tăbăcaru și Niculescu au fost salutați și invitați să le vorbească celor veniți din localitate și din țară. Au prezentat basorelieful realizat prin proiectul Asociației ”Frontiera Gălățeană”, din contribuții proprii, chip creat de sculptorul Mugurel Vrânceanu, șeful Catedrei de Artă Plastică la Liceul "D. Cuclin", efigie ce urma să fie donată puțin mai târziu şcolii gimnaziale din comună, "astfel încât toate generațiile care vor trece prin această școală, atente sau neatente la istorie, vor fi supravegheate de privirea atotcuprinzătoare a domnului Tudor!" - a spus vicepreședintele Tăbăcaru. Seara, un alt basorelief cu chipul revoluționarului a fost donat Mănăstirii Tismana, unde Tudor a scris Proclamația. Gălățeanul a evocat și luptele de acum două veacuri de la Galați, în care Eteria, apoi armata otomană, au distrus complet marele oraș-port, dând și exemple de cruzime.

"Am străbătut 600 km de la Galați până la dumneavoastră la Padeș. Pentru mine, care am o experiență în fenomenul de reconstituire istorică de peste cinci ani, pot să spun: așa cum Mărăștiul, Mărășeștiul, Alba Iulia sunt câmpuri sacre ale României, Padeșul este câmp sacru al României!", a adăugat Tăbăcaru.

Gălățeni, și pe scenă la Tg. Jiu

Seara, la Teatrul Dramatic "Elvira Godeanu", la lansarea unei cărți speciale despre Tudor, adresată și copiilor - pe care musai o vom prezenta separat - semnată de dr. Costin Scurtu, istoric militar, președinte de onoare al A. C. "Tomis", nepot al lui Dumitru Almaș și Ioan Scurtu, director al Muzeului Militar de Istorie "Ferdinand I", Filiala Constanța, gorjean, autorul a venit cu surprize: Vladimirescu, în interpretarea  actorului teatrului prezent, cu farmec, și la Padeș, a cerut gărzii Tăbăcaru - Niculescu să îl străjuiască. Gălățenii noștri, care, "pe banii lor, și-au făcut uniforme", a explicat autorul cărții, au făcut posibil ca, prin fotografiile ce li s-au făcut la Padeș, devenite virale, să se afle în toată țara "ce eveniment uriaș are Gorjul".

Foto 1: Patul simplu din foișorul unde Tudor și-a trăit ultima noapte liberă

Foto 2: ”Pandurii” Tăbăcaru și Niculescu (în stânga imaginii) și istoricul Costin Scurtu (dreapta)

Foto 1: Foișorul de la moșia Golești, acum muzeu, de unde a fost escortat Tudor spre moarte

 

Citit 1500 ori Ultima modificare Joi, 04 Februarie 2021 18:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.