Galațiul, fără comandantul-cărturar ”Max” Popescu

Galațiul, fără comandantul-cărturar ”Max” Popescu
Maximilian Popescu Vella (stânga)
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Pe 24 ianuarie, i-am plâns dispariția, petrecută în noiembrie trecut, după suferințele bolii și "andocării" unui om de viață, prieteni, acțiune și dăruire pentru ceilalți! Un om de o energie contagioasă, ce a lăsat multe realizări în urmă și multe vise neîmplinite! S-au împlinit recent, pe 21 ianuarie, 79 de ani de la nașterea, la Corabia - nume predestinat! - a navigatorului-condeier, omul de mari, neașteptate idei Maximilian Popescu Vella, tras din stirpe de navigatori italieni, cunoscuți pentru curajul mărilor și al întreprinderilor în lumea largă.

El a urnit, incredibil, chiar proiectul, costisitor, al Pânzarului Moldovenesc, realizat cu deschiderea Consiliului Județean și a Arhiepiscopiei, astăzi "naufragiat"! Cu atât mai absurd să lași un vis realizat spectaculos să putrezească! Comandantul de marină, instructor în arta navigației de la Regensburg la Sulina, sufletul jocurilor tradiționale de Ziua Marinei, cu nunți, pirați și lupte pe ape, tradiții acum "îngropate" în asfaltul fără specific local, a publicat aproape 20 de romane, povestiri pline de duh al apelor - inclusiv roman istoric - şi cărţi legate de navigație, a scos un ziar marinăresc, alături de fratele său Cristian Ermei Popescu Halmirys. Cel chemat "Max" pentru prieteni - și avea mulți! - a venit cu ideea Târgului internațional de carte gălățean, din fericire îmbrățișată! Numit Cetățean de Onoare al județului - fie și post-mortem… -, era prezent și în ziarul nostru în ianuarie 2014, sub semnătura Angelei Ribinciuc: "A lucrat ani mulţi la postul local de televiziune Mega TV, ca reporter, cameraman şi realizator de emisiuni-document". Sutele de casete video, de care s-a îngrijit omul de televiziune Viorica Popescu, soția celui dispărut, așteaptă încă să poată fi re/descoperite. Cineastul, dascăl pentru următori artiști ai obiectivului, a cucerit 80 de premii pentru scurt metraje, la festivalurile naţionale şi internaţionale.

Navigatorul cu sufletul orașului-port și-a dorit nespus ca și Galațiul să intre în rândul lumii și făcea apel la unirea mass media, pentru a convinge autoritățile: un Muzeu al Marinei! "Toate porturile de pe Dunăre au, iar Galaţiul chiar merită un astfel de muzeu. Materiale sunt (dar vor dispărea - n.r.), sediu există (exista - n.r.) - Palatul Navigaţiei s-ar preta foarte bine, la fel ca şi Pescăriile Statului, care acum sunt în pericol de a fi dărâmate. Acolo se organiza, an de an, târgul de peşte, în luna decembrie. Am reuşit, în anul 2003, să reactivez, pentru o ediţie, acest târg".

Muzeul Marinei ar trebui să îi poarte numele!

Citit 1228 ori Ultima modificare Joi, 04 Februarie 2021 17:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.