Cinstirea Sfântului Atanasie al III-lea Patelarie

Cinstirea Sfântului Atanasie al III-lea Patelarie
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Pe 2 mai, îl prăznuim pe Sfântul Atanasie al III-lea Patelarie, „pribeagul Patriarh” ecumenic ce a slujit Ortodoxia de la Galaţi, vreme de doisprezece ani, între 1642-1654. Anul trecut, între 1 şi 3 mai 2009, Galaţiul a devenit loc de pelerinaj, era o împlinire a demersurilor făcute de Arhiepiscopul Dunării de Jos în ultimul deceniu de păstorire, după ce istoricul Paul Păltănea ne anunţase că la Galaţi, în vremuri de mare prigoană a creştinilor, a găsit siguranţă Patriarhul ecumenic Atanasie al III-lea Patelarie, prin bunăvoinţa şi marea credinţă a Domnului Moldovei Vasile Lupu.

Astfel, anul trecut, între 1 şi 3 mai, la Galaţi se împlinea un vis. În prezenţa Prea Fericitului Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a membrilor Sfântului Sinod, a reprezentanţilor Patriarhiei de Constantinopol şi ai bisericilor Ortodoxe din Grecia şi Ucraina, a fost proclamat ca Sfânt şi în calendarul BOR Sfântul Atanasie al III-lea Patelarie. Manifestarea Bisericii Ortodoxe Române a avut loc în urma proiectului duhovnicesc de cercetare şi de punere în valoare a activităţii -  la Galaţi - a Sfântului Atanasie al III-lea Patelarie.

Atunci a fost sfinţită o nouă biserică în municipiul nostru, cu hramul „Sfântul Atanasie al III-lea Patelarie”, locaş situat în Micro 18. Tot anul trecut a fost resfinţit Altarul Bisericii „Sfântul Nicolae” din Galaţi, fosta mănăstire unde a slujit acest prieten al lui Hristos, la mijlocul celui de-al XVII-lea veac.

Sfântul Atanasie Patelarie, grec prin naştere, a fost canonizat de Biserica Ortodoxă Rusă încă din 1661, la câţiva ani de la trecerea sa la Domnul.

Anul trecut, gălăţenii s-au regăsit în rugăciune şi în veşnicul pelerinaj, închinându-se la Moaştele Sfântului Atanasie al III-lea Patelarie şi la cele ale Sfântului Grigorie Palama.

La Galaţi, de mai mulţi ani, există la Paraclisul Episcopal, Moaştele Sfântului Atanasie Patelarie care cu singuranţă ne ajută să ne ridicăm din  durerile, din nepuţinţele noastre prea omeneşti adeseori, la prezentul continuu al lui Dumnezeu.

Astă seară, la Catedrala Galaţilor, Înalt Prea Sfinţitul Casian al Dunării de Jos ne cheamă la sfântă rugăciune. Va fi slujbă de priveghere şi vor fi scoase la închinare Moaştele Sfântului Atanasie Patelarie. Sfântul va însoţi în rugăciune zilele acestei şi creştinii de la Biserica „Sfântul Nicolae”, acolo unde s-a nevoit la vremuri aprige pentru creştini, dar şi la noul Sfânt Altar „Sfântul Atanasie al III-lea” din Micro 19.

În această parohie, Sfintele Moaşte vor ajunge la închinare astă seară, pentru ca mâine, după Sfânta Liturghie de la Catedrala Galaţilor, Înalt Prea Sfinţitul Casian să ofere spre închinare Sfântul Odor şi la Biserica „Sfântul Nicolae”, locul unde Sfântul s-a nevoit şi de unde a vegheat la nemurirea sulfetului ortodox de pretutindeni.

Foto1 şi 2: Prea Fericitul Patriarh Daniel şi membrii Sfântului Sinod BOR la proclamarea canonizării, 3 mai 2009

Foto 3: Înalt Prea Sfinţitul Casian în mijlocul creştinilor din noua Parohie a Sfântului Atanasie Patelarie din Galaţi, Micro 19

Citit 595 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.