„Dunărea de Jos”, de 99 de ori

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În numărul 99, de mai, revista „Dunărea de Jos” dezbate o problemă arzătoare la ordinea de elită a lunii şi anume  „Nemo/aristos”, la care este servit ca  promotor  John Fowles, cel care a definit cele două concepte.  Singurul care răspunde cu o exegeză personală este Constantin Frosin.

Un eseu pe marginea sintagmei  „Fericiţi cei săraci cu duhul” propune George Lateş în articolul cu acelaşi titlu, iar Ana-Maria Toader semnează articolul  „Recunoştinţa”.

În timp ce, în „Nostalgii de colecţionar”, Mihaela Bulai meditează pe marginea unui text de ziar de pe la 1930, în Tecuci, Ioan Horujencu analizează semnificaţii multiple despre arbore, în „Arborele”. Ioan Toderiţă semnează ultimul episod din serialul „Despre o antologie a literaturii gălăţene”, iar Virgil Guruianu  scrie, în „Scriitori gălăţeni nominalizaţi în Dicţionarul General al Literaturii Române”, despre Constant Tonegaru.

Este un număr bogat în cronici literare semnate de A. G. Secară, Andrei P. Velea, V. Valegvi, Dan Bistricean, la cărţi de Mirela Burhuc, Dan Bistricean, Maximilian Popescu, Andrei Paul Corescu.

Istoricul Valentin Bodea scrie din nou despre monumentele arhitectonice ale Galaţiului, de data aceasta despre Casa Macri, de pe strada Domnească. 

Sunt publicate poezii de Mirela Burhuc, Simona Frosin şi Odette Livezeanu, proză de Adrian Huidu, Constantin Tănase, Elena Maria Stara, Jack Ross (în traducerea lui Petru Iamandi) şi teatru de Victor Cilincă. Avem şi film prin Mitruş Popoiu, cu „Cinematografia americană, fără de Rambo…”

Scriitoarea basarabeană Claudia  Portale, câştigătoarea Premiului Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova în 2009, publică „Impresii gălăţene”, sub titlul „Peste Podul de Cărţi păşind”. Poeta Andra Rotaru semnează un auto-foto-portret.

La arte plastice, Corneliu Stoica  vine cu pictorul Gheorghe Enache, în dicţionarul său, dar şi cu un medalion Florian Doru Crihană.

Mai remarcăm un dialog al Clarei Mărgineanu cu Sorin Teodoriu şi eseul lui Ionel Necula „Arhip Traian Zeletin şi bucuria metaforei”. 

Luna viitoare, în iunie, tema va fi „Nostalgia”, chiar dacă sau tocmai de aceea se va  edita numărul 100… Iar la 101, în iulie, vine chiar „Ana Karenina”.

Citit 830 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.