Glorioase chipuri gălățene

Glorioase chipuri gălățene
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

EDUCAŢIE. Revista "Școala gălățeană", după 31 de ani de apariție neîntreruptă, cu informații și opinii din Educație, îi onorează consecvent pe marii gălățeni. Şi în numărul din aprilie, aceştia sunt figurile de pagina întâi, îndemnându-l pe cititor să investigheze.

Grigore Sălceanu (1901, Galați - 1980, Constanța), poet, dramaturg jucat (a scris și o piesă despre Eminescu), traducător. A absolvit "Alecsandri" și Facultatea de Litere şi Filosofie a Universității Bucureşti, apoi a urmat Sorbona. A tradus din Hugo, Baudelaire, Verlaine etc., a fost apreciat pentru tălmăcirea lui Perpessicius, Alecsandri, a baladelor "Miorița" și "Meșterul Manole", a "Luceafărului" eminescian, tipărit în ´72 în Revue de l´Ailee etc.

Constantin Dimofte (1934, Bârlad - 1999, Galaţi), sculptor, pictor, grafician. A studiat sculptura la Institutul de Arte Plastice "Nicolae Grigorescu", cu uriașii maeştri Lucian Murnu, Corneliu Medrea şi Constantin Baraschi. În 1960, după absolvire, s-a stabilit la Galaţi, unde a fost bunul nostru profesor de sculptură la Liceul de Artă. Cu peste zece expoziţii personale în ţară şi străinătate, este prezent în colecţii de stat şi particulare din ţară şi din Franța, Cehia, Polonia, Egipt, Israel etc. A realizat lucrări de artă monumentală la Galaţi (Stadionul "Dunărea", în colaborare), Tecuci, Focşani şi Brăila. Sfidând două operații pe cord, a trecut de la sculptură la pictură şi grafică.

* Și în martie, am putut întâlni alte chipuri de personalităţi.

Dumitru Moțoc (1898, Dăești, Vâlcea - 1969, Galați) este "unanim recunoscut ca fondatorul învățământului superior modern de industrie alimentară. Este incontestabil faptul că întreaga dezvoltare a actualei facultăți de profil a fost consecința ideilor inovatoare ale acestui prestigios dascăl și om de știință", puncta Universitatea "Dunărea de Jos". Decorații: Cavaler al Coroanei României, Diploma de Onoare a Consiliului Mondial al Păcii etc.

Eugeniu Ștefanescu-Est (1881, Craiova - 1980, Galați), fiul compozitorului George Stephănescu și tatăl creatoarei de benzi desenate Marga Ștefănescu: scriitor, poet simbolist, romancier, autor de povești de inspirație folclorică românească, arabă și indiană, pictor, traducător din franceză, caricaturist - a publicat în L'Assiette au beurre, L'Indiscret sau La Chronique amusante. După ce soțul fiicei sale a fost închis de comuniști doar pentru că a slujit în Garda de Onoare a Palatului Regal, aceasta și-a pus tatăl la adăpost în primitorul Galați, unde ea a predat desen tehnic la facultate. Scriitorul n-a mai fost publicat!

Citit 1292 ori Ultima modificare Vineri, 07 Mai 2021 19:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.