Gălățeni implicați voluntar în noua istorie vizuală

Gălățeni implicați voluntar în noua istorie vizuală
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Asigurând adevărate "gărzi" spectaculoase, ani la rând, evenimentelor cultural-evocatoare istorice din Galați și din țară, prezentând venerabile uniforme, atractive, "pe om", vorbind despre sertare întredeschise ale istoriei noastre și universale, gălățenii din filiala noastră a Asociației Culturale "Tomis" Constanța și de la Frontiera Gălățeană au fost iarăși prezenți la datorie.

Bucovina. La invitația ALZIAR - Asociația Localităților Istorice și Zonelor de Artă din România (Târgoviște), voluntarii gălățeni Adrian Tăbăcaru, vicepreședintele filialei gălățene a "Tomis", col. (r) Aurelian Niculescu, administrator la Asociația Frontiera Gălățeană, alături de istoricul Costin Scurtu, directorul filialei Constanța a Muzeului de Istorie Militară a României "Ferdinand I" și președinte de onoare al Asociației Culturale "Tomis", au realizat, între 14 și 19 aprilie, un periplu de suflet, reprezentând spiritul gălățean. Însoțind și un basorelief cu chipul lui Tudor Vladimirescu (realizat de plasticianul Mugurel Vrânceanu, pe cheltuiala Asociației Frontiera Gălățeană), purtând uniforme și arme din epoca Cuza, au străbătut Bucovina, de la Cetatea de Scaun a Sucevei, la mănăstirile Sucevița, Moldovița, Gura Humorului, Arbore şi Voroneț. Și, la invitația primarului Radu Ciocan, edilul "comunei-muzeu" Ciocănești, au fost prezenţi la Târgul de Ouă Încondeiate și Târgul Meșterilor Populari. TVR 3 i-a filmat și pe atractivii "călători în timp" gălățeni, în comuna care, prin arhitectura tradițională păstrată, a fost desemnată "Satul cultural al României" în anul 2014 și care, trei ani mai târziu, a fost plasată pe locul al șaselea în topul "celor mai colorate destinații turistice europene". Gălățenii au fost introduși în program de secretarul general al ALZIAR, Carmen Maria Ștefănescu, și de istoricul Costin Scurtu, entuziast prezent la evenimete. A ținut să se fotografieze cu oamenii noștri chiar și președintele ALZIAR, primarul oraşului Alba-Iulia, de la care se poate învăța, cred, și în materie de reconstituire a vechilor gărzi. ALZIAR protejează patrimoniul, prin asocierea multor primării și consilii județene, precum Brăila.

București. Au mai fost altfel de deplasări. De pildă, basorelieful gălățean al "domnului Tudor" a ajuns cu puțin înainte și la București. La două veacuri de la intrarea pandurilor lui Tudor Vladimirescu în București, Asociația Frontiera Gălățeană (reprezentată de președintele Didel Bădărău și administratorul Aurelian Niculescu), SNPPC (Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual) și CNP din IGPF (Corpul Național al Polițiștilor din Inspectoratul General al Poliției de Frontieră) au trimis reprezentanți chiar pe locul taberei lui Tudor - în prezent, Liceul Teoretic "Tudor Vladimirescu". Cele trei organizații au donat basorelieful, care a fost dezvelit în holul de la intrare. Au "colorat" atractiv evenimentul membri ai filialei gălățene a "Tomis" - Adrian Tăbăcaru și Lucian Pleșa, care, alături de alți câțiva voluntari, au purtat ținute de pandur, arnăut și mavrofor (voluntar grec din unitățile de elită ale Eteriei grecești).

Și Galațiul are Gardă, cu uniforme din epoca lui Cuza

La omagierea, în martie, la Muzeul de Istorie "Teodor Cincu" din Tecuci, a  bicentenarului Cuza, cu întârziere de un an… pandemic, a fost prezent și nucleul viitoarei gărzi gălățene din epoca "domnitorului Unirii", menite să ne aducă istoria aproape, dar şi să adauge o atracție turistică, așa cum Garda Cetății Alba Carolina - Alba-Iulia a determinat mereu un aflux de turiști. Asociația Danubiana Galați, prezentă la eveniment, este cea care a câștigat prin concurs finanțarea Primăriei Galați pentru proiectul "Parada uniformelor militare 2020", aflăm de la inițiatorul proiectului, Marius Crudu, vicepreședintele asociației, grup cu remarcabile merite culturale - să cităm măcar implicarea în schimburile cu profesorii, români și nu numai, din Bugeacul ucrainean! Sunt acum zece uniforme de epocă Cuza, realizate în atelierul fermecat al soților Raluca și Marius Diaconu din Brăila - migăloasele lor realizări le-ați putut admira în filme importante! Uniformele pentru Galați înseamnă o finanțare de 30.000 de lei. A doua parte a proiectului ar urma să aducă încă zece uniforme admirabile. Proiectul a fost, spune vicepreședintele, inspirat de un vis mai vechi al unui entuziast, insistent "artizan" al reconstituirilor istorice: Adrian Tăbăcaru.

Citit 1853 ori Ultima modificare Sâmbătă, 08 Mai 2021 01:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.