Diana Ţipoia - de pe culmile Alpilor, la Galaţi

Diana Ţipoia - de pe culmile Alpilor, la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Diana Ţipoia a plecat din România la vârsta de 8 ani, urmându-şi părinţii în Elveţia, unde trăieşte şi în prezent.

Deşi a absolvit facultatea de drept, descendenţa dintr-o familie de artişti (bunicul pictor şi sculptor, tatăl pictor şi mama arhitectă) i-a modificat, nu de mult, drumul destinului. S-a înscris la facultatea de arte, pe care a absolvit-o în urmă cu 3 ani. 

Deşi a participat la o sumedenie de manifestări cu caracter nonconformist, nu a avut o expoziţie personală până acum. Ieri, la Muzeul de Artă Vizuală, a avut loc vernisajul expoziţiei sale intitulată „Ipostaze – bijuteria contemporană”.

Simplitate şi spontaneitate

Diana Ţipoia ne-a mărturisit că lucrările sale au fost special create pentru acest eveniment. Ea îşi are atelierul undeva în Alpi, la peste 2.500 de metri înălţime. 

De la peisajul pe care îl respiră zilnic a descoperit ingredientele artei sale: „Îmi plac simplitatea şi spontaneitatea. Consider că o lucrare reuşită nu apare după ce ai gândit-o îndelung, pentru că astfel ajungi la idei preconcepute”.

„E bine să te laşi purtat de spontaneitate, pentru că drumul sinuos al acesteia te poate duce în locuri neaşteptate şi minunate”. 

Cei care am fost prezenţi ieri la vernisaj am rămas puţin contrariaţi, pentru că ne aşteptam să vedem nişte bijuterii în sensul clasic al cuvântului. De fapt, sala muzeului semăna cu interiorul rustic al unei cabane de munte.

Dacă zăboveai însă în apropierea obiectelor, acestea se însufleţeau brusc, deveneau proiecţii ale fiinţei, te duceau cu gândul la stări, sentimente, atitudini – cele care alcătuiesc de fapt comoara fiecăruia dintre noi.

A treia generaţie de artişti

Cel care ne-a tradus în primă fază demersul artistic al Dianei a fost directorul muzeului, Dan Basarab Nanu:

„Nu e vorba de o bijuterie în sensul clasic al cuvântului, ci de o bijuterie interioară. Diana a venit din Elveţia cu toate aceste amalgamuri de happening-uri, a ajuns în Bucureşti, unde a fost la un târg de antichităţi, de unde a achiziţionat suporturile”.

„Iar ieri, sala muzeului a fost transformată în atelier de creaţie, pentru ca fiecare obiect să-şi găsească locul cel mai bun şi modalitatea cea mai potrivită de a fi pus în valoare, pe ideea de bijuterie a spaţiului ambiental”.

„Diana Ţipoia a demonstrat că are un simţ plastic deosebit, care nu a apărut neapărat în urma frecventării înaltei şcoli de arte pe care a urmat-o, ci vine cumva pe filieră genetică, pentru că ea face parte din a treia generaţie de artişti plastici, bunicul său, Alexandru Ţipoia, şi tatăl său, George Tzipoia, fiind sculptori şi pictori”.   

Organizatoarea expoziţiei, criticul de artă Mariana Cocoş Tomozei, a remarcat deosebita fineţe a obiectelor şi rafinamentul dobândit al unei perioade considerabile de timp petrecută în lumea artelor:

„Această expoziţie este o premieră în cadrul muzeului gălăţean, poate chiar la nivel de ţară. Toate aceste obiecte realizate din materiale neconvenţionale ne trimit cu gândul fie la artele primitive, fie  la cele antice”.

„Diana Ţipoia are talentul de a descoperi frumuseţea în cele mai obişnuite obiecte sau materiale. Sunt lucruri pe care le-am văzut de nenumărate ori, dar nu ne-am gândit că pot căpăta atâta încărcătură culturală, datorată fineţii cu care sunt realizate”.  

Dacă sunteţi dispuşi să lăsaţi deoparte prejudecăţile şi să respiraţi o gură de aer curat ca de la munte, poftiţi să vedeţi expoziţia.

Citit 758 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.