Mărgelatu, alchimia şi virtualii…

Mărgelatu, alchimia şi virtualii…
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Întrunire de gală la Salonul literar „Axis libri”, de joi, 20 mai, cu scriitorul Nicolae-Paul Mihail, purtând cu o incredibilă dezinvoltură cei 87de ani de viaţă, cu o ţinută ireproşabilă, la papion,  şi în mână cu „Trandafirul galben”, proaspăt tipărit de editura bibliotecii „V. A. Urechia”.

Lipseau Florin Piersic şi Marga Barbu, Mărgelatu şi Agatha Slătineanu, principalele personaje ale romanului de acţiune apărut după ce filmul a bătut literatura, la Galaţi,  unde are mulţi prieteni.

Unul dintre ei, Ilie Zanfir, directorul instituţiei, i-a şi făcut prezentarea, punctând şi celelalte evenimente ale serii: lansarea cărţii lui Viorel Rotilă, „Din alchimia unei existenţe”, apărută la Institutul European, şi a două volume editate de o societate mai puţin cunoscută. 

Ştiind foarte bine despre ce este vorba, ziaristul şi scriitorul Victor Cilincă a edificat adunarea: a vorbit despre Asociaţia „Poezia artelor”, condusă de ieşeanul Nicolae Stanciu, prezent în sală, şi promotoarea site-ului literar „Esenţe”.

Membrii societăţii (peste 2000 din toată ţara) se întâlnesc şi se editează pe internet, dar au şi întruniri „live”, una dintre ele petrecându-se, cu câţiva dintre ei, chiar aici, la Galaţi.

Cu acest prilej, reprezentanţii nucleului virtual au adus în salon două culegeri de poezie şi proză, pe hârtie, comentate de Victor Cilincă.

Tot „virtualii” au propus şi câteva melodii populare interpretate de o reprezentantă a grupului. A fost pentru prima dată când la „Axis libri” s-a cântat…

Cu „Încurcate sunt căile Domnului, dar şi căile artei sunt încurcate, să ne bucurăm şi să le luam ca atare” a făcut, discret, tranziţia de la virtual şi popular la real moderatorul Teodor Parapiru, fixându-l pe Nicolae-Paul Mihail în Panteonul real al valorilor, ca  scriitor rafinat, din vremuri mai vechi şi mai noi, dar mereu deasupra lor, şi făcând introducerea la volumul lui Viorel Rotilă.

Prieten de multă vreme al scriitorului, care trăieşte acum la Sinaia, Viorel Dinescu a completat convingător portretul lui Nicolae-Paul Mihail, scriitor din preajma lui Eugen Barbu, membru al USR, al Uniunii Cineaştilor, dar şi al Uniunii Epigramiştilor, ca fondator.

O pătrunzătoare cronică literară a romanului „Trandafirul galben” a propus bibliotecara Dorina Bălan, după care nimic nu mai era de spus, Paul Sân-Petru, Sterian Vicol şi ceilalţi salutând doar omul de o deosebită valoare care este Nicolae-Paul Mihail, iar Ion Grosu  gratulându-l cu câteva epigrame.

Despre cartea lui Viorel Rotilă au vorbit colegii universitari Ivan Ivlampie şi Traian Palade.  Cei doi, romancierul şi filosoful, au glăsuit în final despre operele lor.

Jovial ca întotdeauna, Nicolae-Paul Mihail a  început cu „Dacă ar trebui să vă spun tot ceea ce am de spus, aş pierde trenul de mâine dimineaţă” şi a încheiat cu recitarea poemul său umoristic „Ce mi-ai pus, fă nebuno, în cafea?”.

Viorel Rotilă  a mărturisit că a scris cartea pornind de la analiza propriei existenţe şi a existenţei celorlalţi şi i-a asigurat pe cititori că volumul îi va ajuta în regăsirea de sine…

Citit 745 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.