Observatorul Astronomic din Galaţi a obţinut, specializat în asteroizi

Observatorul Astronomic din Galaţi a obţinut, specializat în asteroizi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Observatorul Astronomic din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi a  obţinut, săptămâna trecută, Codul MPC C73 pentru observarea asteroizilor de la IAU Minor Planet Center, intrând astfel în familia marilor observatoare astronomice ale lumii care contribuie la determinarea mai bună a orbitelor asteroizilor.

Minor Planet Center (MPC) îşi desfaşoară activitatea la Observatorul Astrofizic Smithsonian din Harvard, S.U.A., aflat sub egida Diviziei a III-a a Uniunii Astronomice Internaţionale.

Ca parte a acesteia, MPC este responsabil pentru denumirea corpurilor mici din sistemul solar: asteroizi, comete, planete mici şi sateliţi naturali ai planetelor, în colaborare cu Biroul Central pentru Telegrame Astronomice şi se ocupă, totodată, cu calcularea orbitelor asteroizilor şi cometelor.

“Obţinerea codului MPC a fost realizată printr-o serie de observaţii astrometrice de înaltă precizie şi fotometrie făcute pe patru asteroizi din centura principală de asteroizi, împreună cu Alexandru Dumitriu, membru al Astroclubului “Călin Popovici” CMSN Galaţi, în prezent student la University of Glasgow din Marea Britanie.

Am realizat împreună o serie de observaţii astronomice în două nopţi diferite (18 - 19 august şi 20 - 21 august) fiind măsurate câte două-trei poziţii (coordonate) ale celor patru asteroizi, iar mai departe raportând aceste poziţii la Minor Planet Center, în conformitate cu procedurile riguroase ale acestei instituţii”, a declarat muzeograful Ovidiu Tercu, coordonatorul Compartimentului Planetariu – Observator Astronomic din cadrul Complexului Muzeal gălăţean.

Odată cu obţinerea codului MPC, Observatorul Astronomic din Galaţi va demara o serie de observaţii constând în monitorizarea asteroizilor, raportând coordonatele acestora la MPC şi contribuind astfel la o determinare mai bună a orbitelor asteroizilor şi a celorlalte obiecte aflate în sfera de activitate MPC”.

Datele ne-au fost puse la dispoziţie de Florin Matei, responsabil relaţii publice în cadrul Complexului de Ştiinţele Naturii Galaţi.

Citit 1079 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.