Galaţiul, „lăcaş sfânt al elenismului”

Galaţiul, „lăcaş sfânt al elenismului”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Galaţiul a fost, timp de trei zile, capitala elenismului. De vineri până duminică, la Teatrul Dramatic „Fani Tardini” s-a desfăşurat cea de-a 11-a ediţie a Festivalului Elenismului din România, organizat sub egida Ambasadei Republicii Elene la Bucureşti.

Sala a fost arhiplină, la toate spectacolele, majoritatea celor prezenţi fiind tineri, care i-au aplaudat cu entuziasm pe cei peste 400 de artişti de pe scenă - membrii ansamblurilor de dansuri tradiţionale ale comunităţilor elene din 18 oraşe din ţară şi Bucureşti, precum şi un invitat de excepţie, Ansamblul „Morfotikos  Politiskos Syllogos I Kalithea” din Veria, Grecia.

Aplauze furtunoase a smuls şi Ansamblul „Olympos”, al comunităţii gazdă, care a şi-a făcut intrarea  într-un mod inedit: după ce, mai întâi, pe un ecran cât scena, au rulat, bineînţeles, pe acorduri de muzică grecească live, secvenţele unui film cu pregătirile membrilor săi pentru festival.

Oaspeţi de seamă

Doamna Rodoclia Zamfiropol, primvicepreşedinte şi responsabil cultural în cadrul Comunităţii Elene din Galaţi, a fost o gazdă impecabilă, invitându-i pe oaspeţii de onoare ai evenimentului – din Bucureşti şi din Veria, să urce pe scenă sâmbătă, la deschiderea oficială:  Irina Cajal, istoric de artă, subsecretar de stat în cadrul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, deputatul Dragoş Zisopol, precum şi reprezentantul Ansamblului din Veria.  Totodată, doamna Zamfiropol a salutat prezenţa în sală a reprezentanţilor minorităţilor naţionale, ai Consiliului Judeţului Galaţi şi ai Departamentului de Relaţii Interetnice.

„Noi îi iubim pe greci…”

Subsecretarul de stat Irina Cajal i-a felicitat pe organizatori şi a citat din ceea ce spunea Dimitrie Bolintineanu, în 1863: „Noi îi iubim pe greci pentru că avem aceeaşi moştenire ca şi dânşii, aceleaşi interese, aceleaşi dureri, aceleaşi speranţe.

Nici un alt popor, mai apropiat ori mai depărtat de hotarele noastre, nu se poate măsura cu grecii în privinţa influenţei exercitate asupra românilor, a foloaselor dobândite dintr-o convieţuire inaugurată în epoca elenistică şi extinsă astăzi la societăţile noastre”.

Ansamblurile greceşti - membre ale CID-UNESCO

Deputatul Dragoş Zisopol a numit Galaţiul „lăcaş sfânt al elenismului” şi şi-a exprimat admiraţia faţă de Comunitatea Elenă din Galaţi şi faţă de conducerea acesteia.

Totodată, oaspetele a precizat că Uniunea Elenă din România a reuşit să câştige două proiecte care stau la baza Festivalului Elenismului din România, şi a menţionat că ediţia din acest an, de la Galaţi, a fost posibilă cu o confinanţare de 35.000 lei din partea Departamentului Relaţii Interetnice, subordonat Guvernului României, şi alţi 10.000 de lei din partea Ministerului Culturii.

Şi a mai dat deputatul o veste bună: aceea că toate ansamblurile de dansuri ale comunităţilor greceşti din România au fost înscrise la OSIM şi s-au făcut toate demersurile necesare pentru ca aceste ansambluri să fie membre cu drepturi depline ale Consiliului Internaţional al Dansului (CID) UNESCO, cu centrul la Paris.

Cu alte cuvinte, începând din acest an, vom avea atâtea birouri UNESCO pe teritoriul ţării noastre câte comunităţi greceşti sunt în România: 24, după datele din site-ul Uniunii Eelene din România. 

Sentimentul care i-a unit pe toţi grecii prezenţi în cele trei zile de festival a fost acela de justificată mândrie. Aşa cum spunea reprezentantul Ansamblului din Veria, Grecia, „Festivalul de la Galaţi este o dovadă vie a faptului că grecii au nu doar trecut, ci şi prezent şi viitor”.

Jos pălăria pentru organizatori, dar şi pentru toţi participanţii care ne-au încântat cu muzica, dansul şi costumele lor extraordinare!

Citit 1077 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.