"De revoluţie", teatru "de-a revoluţia" - entuziasm şi trădări

"De revoluţie", teatru "de-a revoluţia" - entuziasm şi trădări
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Un volum de teatru contemporan, trimiţând la misterioasele evenimente din ´89, cu taine păstrate mai ceva decât... cazul J.F. Kennedy, carte numită "O revoluţie pentru fiecare sau După treizeci de ani (Teatru document)", Ed. Axis Libri, relansată recent la Salonul Cultural "Armonii de toamnă", al C.A.R.P. - Galaţi, ne făcea cunoştinţă cu personajele: Jurnalista, Actorul, Afaceristul, Un angajat al studioului tv - o trimitere la filmul lui Porumboiu "A fost sau n-a fost?".

"I-am dat hârtiile lui Iliescu, comunicatul nostru şi ziarele. Cred că le-a aruncat pe toate" - sună replica Actorului, evocând prezenţa sa în celebra transmisie directă a "Televiziunii Române libere". Despre actorul idealist ce recita, în loc să tragă, la Revoluţie, arestat  apoi ca... "terorist", şi despre jurnalista "profesionistă şi curajoasă" scria, în prefaţă, scriitoarea şi cercetătoarea de istorie Violeta Ionescu, care observa la lansare trimiterile personajelor Actorul şi Jurnalista la autorii piesei.

Scrierea cărţii e o altă poveste: actorul era invitat în decembrie 2019 la Viena, pentru o conferinţă evocatoare a evenimentelor din ´89, de către regizorul brăilean Ţino Geirun, de la Teatrul "Pygmalion" din  capitala Austriei (regizor-argument, alături de alte personalităţi brăilene, la depunerea, în acest an, a candidaturii Brăilei pentru titlu de Capitală Europeană a Culturii), cel care montase cândva, în directoratul lui Vasiliu, şi la Dramatic. Actorului i-a venit ideea să exploateze momentul, montându-şi acolo o piesă.

Cu mai multe cărţi de dramaturgie cu subiecte neaşteptate, actorul a reuşit să o convingă pe cunoscuta scriitoare şi jurnalistă Katia Nanu, prezentă la evenimentele gălăţene chiar din noaptea de 22 decembrie, când apărea primul ziar liber din România actuală, "Viaţa liberă". "De revoluţie", la Galaţi, actorul nu trebuise decât... să traverseze piaţeta Teatrului, pentru a intra în "piesa" reală şi iluzorie a recâştigării libertăţii noastre. De unde şi pasaje sarcastice în piesa de acum a celui care a ajuns în Capitală în "noaptea Revoluţiei", pe 22, la noul TVR.

Adaugă textului un cinism frumos şi necesar (stilul său precis este reconoscibil!) Katia Nanu, care are o istorie ramificată de viaţă... culturală: directoare a Teatrului de Păpuşi, redactor-şef al "Vieţii libere" pentru mulţi ani, scriitoare prolifică şi remarcabilă - romancieră, în primul rând, dramaturg realist, dar şi cu metaforă înaltă, cu o piesă de succes, "D.N.A.", montată pe scena Teatrului Dramatic.

Vlad Vasiliu este cursiv, direct, amuzant, uneori plăcut-picant.

Citit 1116 ori Ultima modificare Vineri, 03 Decembrie 2021 01:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.