Recompense la final de an. Premiile Filialei USR şi un triumvirat în parteneriat al scriitorilor

Recompense la final de an. Premiile Filialei USR şi un triumvirat în parteneriat al scriitorilor
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Multă vreme cu o prezenţă discretă, romantică şi marginală în Cetate, asociaţia scriitorilor de la Dunărea de Jos, membră a celei mai vechi bresle scriitoriceşti din ţară (Societatea Literară Română, strămoaşa Uniunii Scriitorilor din România - USR - de astăzi, era înființată chiar în 1877, an al Războiului de Neatârnare), a devenit acum partener social cu administraţia publică din judeţ şi din oraş, viitoare parteneră la proiecte culturale sprijinite.

Două Zaharii şi un premiu al primarului

La recentele Premii ale Filialei Sud-Est a USR (cu truditori ai scrisului nu numai din Galaţi şi Brăila, ci şi cu mulţi din alte oraşe româneşti, inclusiv din Capitală), s-a vorbit despre un... triumvirat: un parteneritat solid cu administraţia publică a municipiului şi a judeţului nostru. Astfel, o Diplomă de Excelenţă a fost oferită de către primarul Ionuţ Pucheanu Filialei Sud-Est a Uniunii Scriitorilor din România, "în semn de apreciere pentru valorificarea patrimoniului cultural dunărean local, prin promovarea scriitorilor gălăţeni şi a operelor literare gălăţene. Diploma a fost înmânată de poeta Aida Zaharia, om de cultură implicat cu mulţi ani înainte în viaţa Casei de Cultură Tecuci. Cele două Zaharii au fost astfel simbolice, Aida Zaharia spunând că e firesc să înmâneze filialei acest premiu tocmai prin mâna celui mai proaspăt Cetăţean de Onoare al municipiului Galaţi, Florina Zaharia. Aceasta a declarat acum public: "Acest premiu este pentru toţi scriitorii din această regiune şi din această filială, pentru care vreau să fac foarte multe în plus. Şi sperăm de-acum încolo în susţinerea celor doi stâlpi foarte zdraveni: Primăria municipiului Galaţi şi Consiliul Judeţean Galaţi".

Premiile Filialei USR

Pe 23 decembrie, la sediul Centrului Cultural ”Dunărea de Jos” (CCDJ), în Sala rondă "Sergiu Dumitrescu", au fost oferite Premiile Filialei Sud-Est a USR: Opera Omnia - Grigore Nicolae Mărăşanu, cel care cultivă spaţiul mitic literar deltaic; pentru Poezie - prolificul Valeriu Valegvi, mereu prezent la evenimente literare; pentru Proză, chiar două premii - bucureşteanul David George, fascinant documentarist în roman, adoptând de la postmodernism la realismul magic, şi Marian Valeriu Găurean.

Juriul a fost alcătuit din prozatoarea, dramaturgul şi ziarista Katia Nanu, prozatorul Dan Plăeşu, scriitorul brăilean Viorel Coman, autor al binemeritatei cărţi a recunoaşterii reparatorii "Provincia Magna", criticul, scriitorul şi bibliotecarul A. G. Secară, cândva şi el angajat al CCDJ, şi poeta Florina Zaharia.

Premiile revistei "Dunărea de Jos"

Amfitrion al manifestării a fost Florina Zaharia, preşedinta interimară a Filialei USR, şefa Editurii CCDJ, în care se implică de 14 ani, cu editarea de cărţi, reviste, almanahuri etc., remarcată ca organizatoare de ambiţioase şi greu de coordonat festivaluri naţionale şi internaţionale. Alături, cu intervenţii pertinente, a fost managerul CCDJ, Vali Viorel Sandu, cu o îndelungată activitate în instituţia de cultură gălăţeană.

Au fost premiaţi scriitorii membri ai Filialei USR cu cărţi de valoare publicate în anul 2020, dar s-au acordat şi Premiile revistei "Dunărea de Jos" a CCDJ, precum și cele ale unor publicaţii partenere ale Centrului Cultural. Toţi autorii au avut parte de câte un laudatio, rostit de alţi oameni de cultură de aici şi din ţară.

Ceremonia a debutat cu Premiile revistei "Dunărea de Jos": pentru volume de poezie - prof. Eleonora Stamate, editoarea prestigioasei reviste "Tecuciul literar şi artistic", şi Adrian Zăinescu, cu numeroase expoziţii de fotografie şi management cultural la Tg. Bujor; romanciera nonconformistă Doina Popescu Brăila, prolifică, cu volume cerute şi în străinătate, propriu manager care colindă ţara într-o fostă ambulanţă, acum... literară, a primit premiu din partea filialei Băncii Comerciale Române părintele Sava Bogasiu, Cetăţean de Onoare al Buzăului, cu merite în cercetarea documentului literar, care contribuie şi la susţinerea turistică a judeţului său, unde păstoreşte şi un cămin pentru vârstnici, ziditor a nouă biserici şi al unei catedrale, preşedinte al Fundaţiei "Sfântul Sava", duhovnic la Catedrala Copiilor din Buzău, cu frumoasă aplecare spre Basarabia şi multe altele (părintele, care dă o carte pe săptămână spre lectură copiilor, cerându-le în schimb un rezumat, ne-a dăruit iconiţe, spunând: "Întotdeauna, noi să avem două lucruri, Cultura şi Cultul"), şi Octavian Mihalcea, consecvent colaborator al revistei CCDJ.

Premiile publicaţiilor partenere

Premiul revistei "Colocvii Dunărene" a Muzeului Brăilei "Carol I" i-a revenit delicatei poete Marilena Apostu. Premiul revistei "Tecuciul literar şi artistic" a fost acordat profundei scriitoare Eugenia Pădure Carp. Premiile revistei "Axis libri" a Bibliotecii Judeţene "V. A. Urechia": pentru Proză - cu obsedante romane istorice dedicate evului dacic, recunoscutul romancier câmpinean Iulian Moreanu; pentru Poezie - uimitorul Darie Lăzărescu, gălăţean strămutat la Brăila. Premiul cotidianului "Viaţa liberă" - scriitorul Vasile Ghica, fondatorul Festivalului internaţional de aforisme de la Tecuci, promotor al memoriei Ecaterina Conachi.

Un spectacol de colinde a fost susținut de Ansamblul folcloric "Doina Covurluiului" al CCDJ.

Partenerii evenimentului: Primăria Municipiului Galați, Biblioteca Judeţeană "V.A. Urechia", Revista "Colocvii dunărene", Revista "Tecuciul literar și artistic", BCR și cotidianul "Viața liberă".

EXPLICAŢII FOTO:

1. Un premiu al primarului către toţi scriitorii filialei (foto V. Cilincă)

2. O parte dintre participanţi au intrat şi la "poza de familie" (foto V. Cilincă)

3. Un premiu binecuvântat pentru părintele Sava Bogasiu din Buzău (foto CCDJ)

Citit 1156 ori Ultima modificare Marți, 11 Ianuarie 2022 14:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.