Olimpiada Meşteşugurilor Tradiţionale

Olimpiada Meşteşugurilor Tradiţionale
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Ciprian Munteanu  şi Ştefana Lepădatu – apreciaţi la Sibiu *

În fiecare an, la Sibiu are loc, la sfârşit de august, Olimpiada Naţională a Meşteşugurilor Artistice Tradiţionale. Sunt două ministere - cel al Educaţiei şi cel al Culturii şi Patrimoniului Naţional - care se implică în organizarea evenimentului, prin Inspectoratul Judeţean Şcolar Sibiu şi, respectiv, Complexul Naţional Muzeal “Astra”.

Costumul popular – nobilă obligaţie

Această olimpiadă mai puţin obişnuită vizează, după cum ne-a declarat profesoara Dorina Lungeanu, de la Braniştea, cadrul didactic care de şase ani îi însoţeşte, la fiecare ediţie, pe elevii gălăţeni, “conştientizarea tinerei generaţii asupra perenităţii civilizaţiei populare româneşti, precum şi dezvoltarea abilităţilor practice ale celor care, cu pasiune, păşesc în această lume de valori: copii cu vârsta cuprinsă între 6 şi 18 ani, educaţi şi instruiţi în tainele meşteşugurilor artistice tradiţionale de familie sau de şcoală.

Ca dovadă a respectului pentru spiritul tradiţiei, purtarea costumului popular specific zonei este obligatorie, atât pentru elevi, cât şi pentru profesorii însoţitori; obligaţia devine, în acel cadru, onoare!”.

Iniţial, un târg al copiilor meşteşugari

“Iniţiată în 1992, ca un Târg al copiilor meşteşugari, manifestarea a câştigat prestigiu şi prestanţă atât prin implicarea Ministerului Educaţiei cât şi prin includerea ei în amplul proiect al Muzeului “Astra”- “Tezaure umane vii”. Timp de cinci zile, casele ţărăneşti, monumente din muzeul satului aflat în Dumbrava Sibiului, se însufleţesc. Copiii lucrează în faţa vizitatorilor, conversează cu aceştia despre meşteşugul practicat şi, de două ori pe zi, sunt evaluaţi de către specialişti pentru ceea ce execută”.

Şiviţa şi Braniştea – la înălţime

Prestaţia copiilor gălăţeni a fost la înălţime: Ciprian Munteanu, elev în clasa a VIII-a la Şcoala din Şiviţa, ucenic al cunoscutului Paul Buţa a obţinut premiul I, originalitatea materialelor folosite pentru confecţionarea măştilor fiind punctul lui forte. Ştefana Lepădatu, elevă în clasa a IX-a  la Liceul de Arte “D.Cuclin”, originară din Braniştea, a deprins tainele modelării lutului de la familia Maricel şi Maricica Mocanu. Ea a obţinut locul al II-lea, depăşita fiind de o elevă de clasa a XII-a din Horezu, crescută lângă roata de olar. Ştefana a onorat judeţul şi prin prestaţia sa la festivitatea de premiere, când a interpretat la flaut “Scena Pastorala Română” de P. Elinescu.

Perpetuarea tradiţiei

Ca profesor însoţitor timp de şase ediţii, Dorina Lungeanu subliniază meritul a două instituţii gălăţene: “Inspectoratul Şcolar Judeţean, care a  organizat  selecţia concurenţilor şi a suportat cheltuielile de transport, iar Centrul Cultural «Dunărea de Jos» – care a organizat clase externe de profil, stimulând implicarea meşterilor în perpetuarea tradiţiei. Amândurora li se cuvin mulţumiri şi felicitări! Sibiul dovedeşte initiativă, perseverenţă, seriozitate, generozitate, spirit de capitală europeană. Galaţiul trebuie să fie mereu acolo!”, conchide doamna Dorina Lungeanu, un dascăl cu dragoste pentru copii şi pentru tradiţiile româneşti.

Citit 1061 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.