Părintele Pânzarului aşteaptă încă acolo, Sus...

Părintele Pânzarului aşteaptă încă acolo, Sus...
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Îl comemorăm pe comandantul de vas, romancierul şi cineastul Maximilian Popescu Wella, cu rădăcini din navigatori italieni, "andocat" la ţărmul celest pe 21 ianuarie 2021. Şi aşteptăm încă să vedem Pânzarul Moldovenesc "al său", cândva bine-plutitor pe flluviu, să urce măcar pe un soclu, aşa cum sună o promisiune a proprietarului - Consiliul Judeţean, care a recuperat "epava" de la cei care au lăsat-o să putrezescă, fără nicio amendă măcar!

Un fost primar, care a profitat, ca şi alţii, de notorietatea unui simbol atractiv nu numai pentru publicul din ţară, s-a stropşit cândva la iniţatorul ideii de a reconstitui un pânzar ştefanian, atunci când s-a văzut că o astfel de avere cerea şi muncă, aruncându-i vorbele "Ne-ai băgat în c..., domnule Popescu!". De parcă Max Popescu ar fi trebuit să şi întreţină vasul!

Max a trecut însă prin altele şi mai grele: de pildă, a pescuit cadavre împrăştiate ca o recoltă macabră de pe epava "Mogoşoaia", apoi a filmat, la Pisica, drama supravieţuitorilor şi familiilor îndoliate după naufragiu. Împreună, am colindat Rădăuţii şi Cernăuţiul lui Eminescu...

De-a lungul carierei, Max Popescu a regizat o sută cincizeci de filme și a publicat 15 cărți.

Absolvent al Şcolii de Ofiţeri de Marină Comercială, prima promoţie din Galaţi, navigator peste trei decenii, Max a fost chemat încă din 1974 să rostuiască jocurile marinăreşti de Ziua Marinei, acum nedrept întrerupte! Cu nuntă pe Dunăre, atacul piraţilor şi răpirea miresei, ca din vechea baladă a Chirei. Spectaculoasa punere în scenă nu putea să nu fie completată de marinar cu jocuri bărbăteşti, inspirate din cele vechi ale Marinei britanice, care nu ocoleau, ca în prezent, Galaţiul. Printre acestea: trasul la parâmă, skanderbergul pe halbe cu bere, întrecerea la arborada catargului navei, aruncarea bandulei, fuga în saci, luptele între voinici, prinderea şobolanului pe punte, porcul la şcondru sau scoaterea "comorii" din adâncuri. Singurele spectacole care au adunat întotdeauna un public numeros!

Citit 617 ori Ultima modificare Joi, 03 Februarie 2022 23:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.