63 de lucrări, 31 de artişti, 3 simpozioane

63 de lucrări, 31 de artişti, 3 simpozioane
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Iubitorii de artă au la dispoziţie mai bine de două luni pentru a vizita expoziţia vernisată ieri la Muzeul de Artă Vizuală Galaţi „3 simpozioane naţionale de pictură”.

Este vorba despre 63 de lucrări aparţinând unui număr total de 31 de artişti care au participat la trei tabere de creaţie din 2006 încoace. Expoziţia, realizată în colaborare cu Galeriile de Artă „Dana” şi Uniunea Artiştilor Plastici Iaşi, reuneşte atât artişti consacraţi, cât şi tineri din întreaga ţară.

Cei mai mulţi sunt din Iaşi, însă întregul areal românesc este reprezentat, fiind vorba despre pictori din Bacău, Baia Mare, Bucureşti, Cluj, Timişoara sau Târgu Mureş. Picturile şi lucrările de grafică cuprind diverse compoziţii, portrete şi mai ales peisaje din cele trei zone ale taberelor de creaţie: Cotul Morii, o localitate situată în apropierea Iaşului, Vatra Dornei şi lacul Ciric.

„Într-o tabără de creaţie, timp de vreo două săptămâni, trăind şi creând împreună, spre a-şi păstra individualitate, fiecare a fost obligat să-şi protejeze intimitatea, singurătatea. Privind zilnic motive oferite de spaţiul ambiental, fiecare a selectat şi chiar a văzut mereu altceva”.

„Peisajul a devenit astfel doar un pretext pentru declanşarea spectacolului interior, personalizat până la un foarte necesar egoism. Natura a oferit cadrul, viziunea, iar talentul a adăugat originalitatea exprimată prin intermediul stilului”.

„Diversitatea rezolvărilor plastice apare ca un efect firesc al modului diferit, bazat pe experienţe anterioare, de a reacţiona subiectiv la stimulii vizibilului, dar şi, concomitent, la chemările orizontului ficţional conturat în timp pe dominante constructive sau cromatice potrivit scenariilor imprevizibilului”, spune criticul Valentin Ciucă în prezentarea lucrărilor.

„Expoziţia va rămâne aici până pe data de 1 septembrie. De acum intrăm în perioada estivală”, a spus directorul Muzeului de Artă Vizuală, Dan Basarab Nanu.

Citit 517 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.