O istorie sentimentală a Iveştiului

O istorie sentimentală a Iveştiului
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Datorită unuia dintre cei mai prolifici scriitori gălăţeni, Iveştiul are, înaintea multor alte localităţi din judeţ şi din ţară, o adevărată istorie.

Este vorba despre cartea "Iveşti, târgul de altădată / File de cronică", aparţinând generalului brig. /rt/ Neculai Staicu-Buciumeni. Lucrarea pendulează fericit între stilul ştiinţific şi cel literar, fiind o adevărată istorie romanţată a acestor locuri, dar care oferă şi destule date concrete, care, prin această apariţie editorială, nu se vor mai pierde.

„Îmi place să cred că este o carte foarte importantă pentru iveşteni. Este o istorie a acestor locuri adusă la zi, iar oamenii de aici, noi toţi de altfel, datorăm acest lucru domnului Neculai Staicu-Buciumeni. A reuşit în 2009 să scoată o primă parte a acestei cărţi, însă, între timp, s-a încărcat de o sumedenie de documente, care l-au îndemnat să completeze lucrarea.”

„Aşa s-a ajuns la acest volum. Domnul Staicu nu şi-a terminat însă munca, pentru că acum lucrează la a doua parte a filelor de cronică. E un motiv în plus să îi dorim multă sănătate şi putere de muncă”, a spus directorul Muzeului de Istorie Galaţi, Cristian Căldăraru, la lansarea cărţii, care a avut loc joi, la Casa Hortensia Papadat Bengescu de la Iveşti.

„O adevărată personalitate”

De altfel, toţi invitaţii prezenţi la manifestare au ţinut să îi ureze scriitorului Neculai Staicu-Buciumeni să aibă parte de mulţi ani de acum înainte pentru a termina tot ce şi-a propus.

„Acest om este, mai presus de toate, un om complet. La cei 90 de ani ai săi are deja 64 de cărţi scrise. Să-i dea Dumnezeu sănătate să mai scrie în continuare. Acest om, prieten, coleg este, la vârsta sa, o adevărată personalitate pentru că, de-a lungul anilor, a reuşit să ne lase ceva. Eu vorbesc în principal din punctul de vedere al literaturii şi trebuie să spun că este vorba despre scrieri-document, o adevărată literatură trăită.”

„Despre această carte pot spune că este o operă în adevăratul sens al cuvântului. E mai mult decât o monografie pentru că aici s-a întrepătruns omul, sociologul, profesorul, economistul, dar şi scriitorul Neculai Staicu-Buciumeni”, a spus, la rândul său, scriitorul Sterian Vicol, preşedintele Societăţii Scriitorilor „Costache Negri”, editor al revistei de cultură „Porto Franco”.

„Am vrut să fie o carte uşor de citit”

Neculai Staicu-Buciumeni a mulţumit asistenţei pentru cuvintele calde care i-au fost adresate şi a vorbit pe îndelete despre această nouă lucrare a sa.

„Am colaborat cu multă lume, am strâns foarte multe materiale, documente, pe care le-am bătut în cuie în această carte. Eu nu am respectat tipicul monografiilor, de aceea nici nu am numit-o aşa. Este vorba despre nişte «file de cronică». Am lăsat unui specialist posibilitatea să facă o monografie.”

„Cartea este formată din alte două cărţi, însă nu este vorba despre o lucrare seacă. Eu am încercat să îmbin datele cu o serie de întâmplări, fapte, povestiri, pentru a o face cât mai atrăgătoare, cât mai uşor de citit”, a spus autorul, Neculai Staicu-Buciumeni.

Răsfoind cartea, ne-am dat seama că are dreptate autorul: avem de a face cu o adevărat istorie romanţată a locurilor, pentru care iveştenii şi nu numai ar trebui să îi fie recunoscători.

Explicaţie foto: Neculai Staicu-Buciumeni, înconjurat cu multă dragoste de prieteni

Citit 557 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.