Galaţii, când ruşii înhăţau tot şi se lingeau pe bot! (2). Să arză „bolşoi” gălăţenii!

Galaţii, când ruşii înhăţau tot şi se lingeau pe bot! (2). Să arză „bolşoi” gălăţenii!
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Galaţii, când ruşii înhăţau tot şi se lingeau pe bot! (1)

Regele mincinoşilor şi mutrele de hârtie

Prinţul Potemkin a fost un adevărat Goebbels al propagandei ţariste pentru aşa numita Novaia Rossiya, Noua Rusie, în sudul, anexat forţat de către prinţ, al Ucrainei şi Transnistriei de azi, inventând "satul Potemkin": aşezări întregi cu copaci tăiaţi şi aduşi de la distanţă şi faţade de case mândre, din carton pictat, la ferestre cu oameni pictaţi, cu fericire pictată pe faţă şi bine hrăniţi, prin faţa cărora îi plimba în caleaşcă pe diplomaţii puterilor europene, "demonstrând" Europei o dezvoltare fără cusur şi civilizatoare a teritoriilor tocmai însuşite.

Amintire înaltă de 13 metri!

Fondatorul, manu militari, al "Novaya Rossiya", în noua provincie încropită în nordul Mării Negre, a oraşelor-port Herson, Nikolaiev - ţinte ruseşti şi în războiul ruso-ucrainean de acum! - şi Sevastopol, din Crimeea anexată de ruşi şi, în cinstea augustei sale amante, portul Ekaterinoslav, toate porturi-baze pentru noua flotă a Mării Negre.

Prinţul saloanelor a murit în câmp, la vreo 60 km nord de Iaşi, lângă Rădenii Vechi, raionul Ungheni, acum în Republica Moldova. L-au înmormântat la Herson, azi în Ucraina, iar inima şi creierul său, găzduite o vreme la Mănăstirea Golia din Iaşi, au fost mutate nu se ştie unde.

Un obelisc de 13 metri cu inscripția "Aici a murit contele Grigore Alexandrovici Potiomkin de Taurida" e şi azi la Rădenii Vechi, ridicat de către contesa Branițkaia, în 1792 (conform  Wikipedia).

Reformatoare, cultă, autoritară, ţarina Ecaterina Cea Mare (Sophie Augusta Fredericka de Anhalt-Zerbst, născută germană), suverană pentru trei decenii a Imperiului rus, a purtat corespondență cu Voltaire, "care va dura 15 ani, până la moartea filosofului", spune site-ul coreean koaha.org. "Nu există mărturii credibile decât despre 12 amanți care s-au perindat prin viața Ecaterinei, la fel de posesivă precum marea Elisabeta I. Potemkin a fost poate cel mai influent, mai tânăr decât ţarina şi năbădăios. Ea l-a răsplătit, făcându-l prinţ al Sfântului Imperiu Roman şi prinţ al Imperiului Rus. El a câştigat însă numeroase bătălii cu turcii, norocul, nu şi ţarina, părăsindu-l spre sfârşitul vieţii.

Contele care a "prăjit" Galaţii!

Protejat al lui Potemkin, contele Mihail Fedotovici Kamenski (1738-1809) a fost un feldmareșal rus proeminent în campaniile napoleoniene - scrie Wikipedia. Violent, scund, slab, cu umerii largi, se căsătorise cu fiica unei menajere, deşi putea alege altceva, consemna un site rusesc - zen.yandex.ru. În 1783, Kamenski a fost numit guvernator general al guberniilor Riazan și Tambov, pe care le-a condus dictatorial. Ţarina l-a considerat nebun şi l-a îndepărtat din orice funcţie de conducere. La 71 de ani, Kamenski a murit, lăsând în urmă doi băieţi - viitori generali şi ei. El a murit ucis de unul dintre iobagii săi maltrataţi. Moartea sa a prilejuit însă... "un poem sentimental" de Vasili Jukovski - cel mai important poet rus pe la 1810.

Generalul care... îşi muşca soldaţii şi îi punea pe moldoveni la jug!

Pe blogul "Lecţia de anatomie a doctorului Popa", dr. Emil Popa, gălăţeanul cu "lada" de comori mereu plină-ochi de istorii gălăţene, îl descria aşa pe Kamenski, pe care ni le tălmăceşte din lucrarea lui Magnus Crusentolpe "Russische Hofgeschichten II": "Sălbaticul general Kamenski a jefuit toate locurile cucerite şi le-a devastat prin foc şi sabie. Aşa a fost transformat în cenuşă şi frumosul oraş Galaţi. A fost deosebit de crud faţă de preoţi, pe care i-a pus să fie înhămaţi precum caii la căruţă, precum vitele. Evreii au fost obiectul cruzimii sale speciale. El i-a torturat în acea iarnă straşnică turnându-le apă rece ca gheaţa pe cap."

Pe blog, este evocată şi remarca unui istoric polonez: "era aspru şi crud la manevre, muşcând soldaţii sau scoţându-le dinţii sau smulgându-le bucăţi de carne. Prizonierilor le ordona în plină iarnă să se dezbrace şi punea soldaţii să le toarne apă rece pe cap până mureau îngheţaţi"./ După ce a dat foc unui sat, "acest general Kamenski a dat ordin ca toate animalele care nu fuseseră ucise să fie strânse şi trimise în Rusia, pe moşiile sale"./ "Mai mult de atât, cruzimea lui Kamenski faţă de oamenii nevinovați nu avea limite. Astfel la cucerirea satului Gangur, în 1788, generalul asmuţise soldaţii rusi împotriva civililor, pe care i-au tăiat cu baionetele, indiferent dacă erau femei gravide, copii de ţâţă sau invalizi."/ Ţarina chiar s-a mâniat pe prinţul-amorez Potemkin, pentru că acesta îl lăsase să lupte sub comanda sa, în Moldova, ea scriindu-i prinţului: "Eu am încercat să te feresc (să te cruţ) de Kamenski, dar aud de la alţii că l-ai chemat lângă tine. Va face şi de astă dată ce a făcut dintotdeauna de când este în armată: să facă totul după capul lui". După moartea lui Potemkin, Kamenski chiar s-a grăbit să îi ia locul în fruntea armatelor ruse de pe pământurile noastre!"/ Este citat şi cunoscutul conte Louis de Langeron, general francez (!) în Armata ţaristă, care în "Memoriile" sale nota despre campania din Moldova, când ruşii ne incendiaseră oraşul, în 1789, în timpul unui nou război ruso-turc de trei ani: "Iată un exemplu, dintr-o mie, de ce era în stare cruzimea ruşilor. Enervat pentru că o furtună îi afectase armata, generalul rus Kamenski a poruncit să fie decapitaţi prizonierii tătari, iar un evreu suspect să fie legat gol de un stâlp şi stropit cu apă la minus 10 grade Celsius, lăsându-l să moară îngheţat. Apoi a dat foc unui sat întreg şi i-a alungat pe locuitori pe câmp, în ger şi zăpadă, lăsându-i să moară de frig şi de foame. În final, acest general Kamenski a dat ordin ca toate animalele care nu fuseseră ucise să fie strânse şi trimise în Rusia, pe moşiile sale".

Lui Kamenski i se atribuie şi vorbele spuse atunci când un subordonat i-a comunicat că din cauza pierderilor nu aveau suficiente animale de povară: "Nu mă interesează cine trage tunurile şi căruţele, moldovenii sau boii, important este ca ele să fie trase."

(Va urma)

CITIȚI ȘI despre istoria gălăţeană din prag de secol XX

 

EXPLICAŢII FOTO:

1. "Taxiul" în care era să urce muribundul Potemkin: un dric! (foto: wikipedia)

2. Generalul-măcelar Mihail Kamenski, incendiatorul Galaţilor (foto: Wikipedia)

3. O prelungire inventată, prin forţă, a Imperiului ţarist: Novaia Roosiya (foto: Wikipedia)

4. Balaclava, cea mai importantă bătălie a Războiului Crimeii, din 1854, când pericolul expansionist rus s-a lovit de armatele unite britanice, franceze şi otomane. (foto: Wikipedia)

Citit 1602 ori Ultima modificare Sâmbătă, 30 Aprilie 2022 21:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.