"Pescuitorii de perle", în premieră, la Teatrul de Operă și Operetă

"Pescuitorii de perle", în premieră, la Teatrul de Operă și Operetă
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Publicul meloman are ocazia să vadă sâmbătă, 21 mai, de la ora 18,30, premiera operei "Pescuitorii de perle", de Georges Bizet. Reprezentarea scenică a celebrei opere semnate de compozitorul romantic francez este programată în cadrul celei de-a XVII-a ediții a Festivalului Internațional "Leonard", eveniment organizat de Teatrul Național de Operă și Operetă Galați.

Acțiunea din "Pescuitorii de perle" are loc în Ceylon, insulă din Oceanul Indian cunoscută astăzi ca Sri Lanka. Alegerea unui astfel de cadru pentru evenimentele petrecute în operă arată gustul creatorilor din epoca respectivă pentru subiectele exotice, o importantă sursă de inspirație pentru dramaturgia muzicală de sfârșit de secol XIX.

"La realizarea producției gălățene își dau concursul doi creatori italieni de marcă, de renume european, cu ample experiențe artistice pe mari scene ale lumii: regizorul Paolo Bosisio și scenograful Domenico Franchi. Cei doi sunt, de altfel, invitați permanenți ai scenei gălățene, în montările de referință ale acestei scene din ultimul deceniu", se arată într-un comunicat al Teatrului "Nae Leonard" Galați.

Întreaga distribuție și conducerea muzicală - semnată de maestrul Cristian Sandu - sunt realizate cu artiștii teatrului, mulți dintre ei tineri aflați în primii ani ai carierei muzicale (soprana Lorena Sanda - Leila, tenorul Adrian Mărginean - Nadir, baritonul Constantin Lupu - Zurga și basul Sebastian Băncilă - Nourabad).

Regizorul Paolo Bosisio a oscilat între dorința de a accepta exotismul, pentru fascinația pe care încă o poate dezlănțui în diversele sale aspecte de atmosferă, viziune, tradiții, rescriindu-l în termeni de modernitate, și cea de "curățare" a întregii partituri și a libretului de concepțiile lor inițiale, plasând povestea într-o univers abstract spațiu-timp.

"Maestrul a ales, conform principiului său de a nu accepta modernizările cu orice preț, mai ales dacă aceste abordări nu împărtășesc nimic din intențiile autorilor, să exploreze latura complexă a psihologiei personajelor și intriga acțiunilor lor, parfumul Orientului emanând din alegerea decorurilor, a costumelor, a mișcării și a luminilor. Astfel, considerăm că, în montarea gălățeană, Bizet este valorificat, prin realismul simbolic al concepției, ca un adevărat maestru al "ficțiunii" exotice", mai precizează comunicatul de presă.

Biletele pentru spectacol pot fi cumpărate online, prin accesarea linkului https://www.blt.ro/pescuitorii-de-perle.html, sau fizic, de la casieria Teatrului (0236.465.599 si 0753.312.308), în intervalul orar afișat pe site-ul www.naeleonard.ro, sau de la punctul de vânzare bilete din incinta Shopping City Galați (parter).

Citit 1031 ori Ultima modificare Vineri, 20 Mai 2022 02:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.