Festival istoric la Iaşi, cu participare româno-italo-bulgară (FOTO)

Festival istoric la Iaşi, cu participare româno-italo-bulgară (FOTO)
Extraordinar, uite că ei au putut!
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Cu excepţia Galaţiului şi a altor câtorva localităţi, de la ţară în special, toate oraşele culturale se străduiesc să ofere locuitorilor lor această instrucţie esenţială, impregnată copiilor, curioşilor şi ignoranţilor, pe nebăgate de seamă, istorie de plăcere, atractivă,  conştiinţa unei demnităţi moştenite! Mă gândesc şi la cât datorăm regretatului consilier cultural Marius Mitrof, sufletul celor doar patru ediţii naţionale ale „Antiquitas rediviva”...

Acum,  la cea de-a treia ediţie a Festivalului istoric Getodava din capitala Moldovei, din 26 – 28 august, care a însemnat 170 de participanţi în uniforme militare antice şi din Ev Mediu, veniți din provinciile istorice româneşti, din Italia şi din Bulgaria, cu mii de participanţi ieşeni, din ţară şi din străinătate!  Dintre cei 27 de membri ai Asociaţiei Culturale (ACT) Tomis – Constanţa,  au „luptat” acum şi nouă gălăţeni bolnavi... de Istorie!

Şi doi actori... „cu lipici”!

Pe pârtia de ski de lângă Iaşi, au prezentat, cu şarm şi vădită plăcere, şi ei în straie antice, Magdalena Chihaia, actriţă la Teatrul ”Elisabeta”, cunoscută şi de la emisiunea TV ”iUmor”, unde a fost de două ori finalistă, și Nae Alexandru, îndrăgitul actor de la Teatrul de revistă „Constantin Tănase”, salutat acum de ieşenii care l-au  aplaudat în anii trecuţi jucând pe scena Naţionalului ieşean, alături de regretata Stela Popescu, cel care ne bucură zilnic şi cu prezenţa sa caldă într-o emisiune  matinală tonică, la Naţional TV. Un om care te molipseşte cu extraordinara sa bucurie şi nu refuză dialogul cu nimeni. Piesa actriţei a fost jucată de ea, alături de actorul Nae Alexandru, textul adresându-se, lucru remarcabil, şi copiilor, într-un spectacol interactiv din care nu au lipsit muzica, iubirea între doi tineri din ţări duşmane, încleștările armate şi armurile fastuoase. Foarte important mi se pare că acesta este primul text teatral istoric jucat într-un  astfel de festival din ţară! A prezentat desfăşurarea tactică a luptelor, armele şi uniformele, partea tehnico-militaro-istorică un organizator, „tarabostes” zis Castor, alias  Constantin Lăpuşneanu, vicepreşedintele Asociaţiei-gazdă, entuziast implicat şi în turnarea primului film artistic postrevoluţionar despre daci!

Scenele luptelor au fost mai ritmate şi chiar mai violente decât la alte festivaluri de gen, aceasta datorită în primul rând „furiei” dacilor... bihoreni din Asociaţia culturală Geto-Dacii Ansamensi –  Jibou. Săgeţile (cu vârf moale) au zburat (controlat) până hăăăt, peste  câmpul de luptă, balistele romane au aruncat suliţe, uriaşe catapulte au aruncat cu „proiectile” neletale, ba chiar şi cu... pepeni. Lungile suliţe dacice s-au oprit în barajul de scuturi romane aşezate în formă de ţestoasă – „testudo”. Una m-a pălit, însă, chiar în  picior – norocul a fost că avea un capăt moale în vârf. „Rănit” a fost, de o săgeată, şi „legionarul” gălăţean Marius Buricea, canoist redutabil în viaţa civilă, care a „murit” aici în bătălie, alături de gălăţeanul Adrian Tăbăcaru, vicepreşedintele Filialei  gălăţene ACT, şi  de subsemnatul.

Da, am văzut cu ochii mei!

Am văzut acum multă-multă bucurie, oameni fotografiind-se de zor cu noi, strigăte de felicitare, uimire, un aflux uman extraordinar, aglomeraţie ca la Fisc,  tătici care spuneau ţâncuşorilor, la trecerea noastră în paradă: „Uite, aşa arătau soldaţii romani, care s-au războit cu dacii!”, chiar şi un om fotografiind din căruţ. Publicului i s-au oferit, cu dărnicie, războaie daco-romane – cu armuri de 20 kg chiar şi la 30 de grade! – şi ale moldovenilor cu turcii şi  polonii, o nuntă geto-dacică a unei fete cu un roman, tir cu arcul, pictură, un spectacol cu flăcări, dansuri ale bacantelor şi ale fecioarelor dace, ateliere de pielărie, fierărie, ţesătorie, de roata olarului, bijuterii, lemnărie sau gastronomie. M-am bucurat să tăifăsuiesc cu meşterul opincar Alexandru Ilinca, cu mâinile sale de aur şi barbă lungă, de ascet. Ne-a făcut pielea de găină extraordinara formaţie Samana din Bulgaria, cu o solistă formidabilă, interpretând o incantaţie barbară şamanică puternică, sălbatecă, cu o voce desăvârşită!

La Festival au participat asociațiile de reconstituire istorică  Geto-Dacii din Modova-Iaşi, principalul organizator al evenimentului, foarte bine mediatizat, Terra Taurina - Italia, Thracia Antică - Bulgaria, Enciclopedia Dacica şi Legio Dacica-Alba Iulia, Geto-Dacii Ansamensi - Jibou, Castrum Novis-Sibiu, cu  superba Gardă pretoriană, Terra Appulum şi Antheia Imperialis-Alba Iulia, Miites Marisensis -Tg. Mureş, Tomis-Constanţa (anunţată prima la prezentare!), acum cu filialele ei din Galați, Craiova  şi Arad, precum şi Ignis Vultus- Iaşi, aducând ostaşi ai lui Ştefan, poloni şi turci de Ev Mediu şi, tot din Iaşi, Asociaţia Artipic.

Organizatori: Asociația Culturală Geto-Dacii din Moldova, sprijinită de numeroşi sponsori generoşi, în parteneriat cu Primăria Iași, Consiliul Județean Iași și Primăria  comunei Dumeşti.

O execuţie... barbară sau cum mi-am pierdut capul la Iaşi

Pentru prima oară în viaţă, eu… am murit sâmbătă la Iaşi! Şi abia ce fusesem ridicat la rangul de guvernator al Moesiei, interpretându-l pe senatorul C. Oppius Sabinus, capturat şi, bârrr, decapitat de dacii învingători atunci ai trupelor romane, în iarna lui 85 î.Hr.. Şi acum îmi mai răsună în urechi comenzile date în limba latină de Legatus legionae al Legiunii  a XI-a Claudia, constituită din legionari îmbarcaţi pe temute vase de luptă: „Retro!” – „Înapoi!”, „Scuta!” – „Scutul”, ce trebuia lăsat jos,  „Tarda!” – „Mai încet!”, atunci când păşeam prea repede pentru trupă, ori „Roma aeterna!” – „Roma eternă!”… Sau cântecul de marş: „Supra terra barbarorum/ volat aquila legiorum/ Vincordibus barbarorum”!... / Adică, cam aşa: „Deasupra pământului barbarilor/ zboară vulturul legiunilor!”

A fost cumplit, imaginaţi-vă: atunci când puhoiul dac a răzbătut peste ultima redută, am smuls de la un legionar roman ucis un gladius- o sabie romană, şi mi-a dat prin cap să ripostez şi eu, un civil: am duelat, tot pentru prima oară, cu un dac puternic, antrenat se pare cu urşii. A năvălit, însă, atunci, din latura cealaltă, un uriaş dac şi, împreună, cei doi m-au dezarmat. Am încercat să îi cumpăr cu o pungă plină cu denari de argint, însă ei au înhăţat-o, apoi… mi-am pierdut capul cu totul, spre satisfacţia marelui tarabostes Dada, alias arheologul Cătălin Borangic din Alba! Paradoxal, cel ce m-a decapitat este în viaţa reală… un  medic terapeut ieşean!

Am auzit şi un anunţ: „S-a găsit un buzdugan!”

1. Cu trupa actorilor reconstituirii istoriei de la Terra Taurina, Italia, a ajuns şi fotograful Alberto Gelminroll, din Torino, care duce acum şi imaginea României în lume! (foto a Asociaţiei italiene)

Încleştare războinică (foto: Through Winter´s Lenses)

2. Încleştare războinică (foto: Through Winter´s Lenses)

3. Maestrul opincar din Văleni, un fel de... Levi Strauss al vremii dacilor...

4. Senatorul de la "Constantin Tănase" mi-a făcut cinstea unei înţelegeri militare

5. Ce-i acolo în vale? Nu cumva vin... ruşii?

6. Cântăreţi antici, întruniţi acum ad-hoc

Citit 1291 ori Ultima modificare Duminică, 04 Septembrie 2022 02:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.