Festivalul internațional de jazz de la Galaţi, un răsfăţ muzical de înaltă ţinută

Festivalul internațional de jazz de la Galaţi, un răsfăţ muzical de înaltă ţinută
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Ro Danube International Jazz Festival, eveniment aflat la prima ediţie, s-a desfăşurat în perioada 15-18 septembrie la Galaţi, cu finanţarea Primăriei, în parteneriat cu Universitatea "Danubius" şi Consiliul Judeţului, şi a adus în oraşul nostru muzicieni şi banduri de primă mână, un adevărat răsfăţ cultural.

Remarcabil pentru această primă ediţie este faptul că, într-adevăr, festivalul îşi merită pe deplin numele de "internaţional". Din opt trupe prezente, şapte au fost de peste graniţă, din Ungaria, Austria, Germania, Portugalia, Franţa, Israel şi Polonia. Mai mult decât atât, gălăţenii prezenţi la eveniment au avut ocazia să asculte, pe gratis, banduri pentru care oriunde în Europa se plătesc bilete de sute de euro, muzicienii fiind aleşi pe sprânceană de directorul de festival, regizorul Lucian Sabados, director al Teatrului "Maria Filotti" din Brăila, organizator de festivaluri în mai multe oraşe.

În același timp cu evenimentul din Galaţi s-a desfăşurat la Bucureşti un festival de jazz, care nu s-a ridicat nici pe departe la nivelul celui de la noi. Din nefericire, tot în acelaşi timp, a avut loc, în aer liber, tot la Galaţi şi festivalul de rock, care a "furat" cu siguranţă o parte a publicului, în special cel tânăr, oamenii fiind puşi în situaţia să aleagă între cele două evenimente muzicale, deşi ar fi vrut să se bucure de ambele.

Deschiderea Ro Danube International Jazz Festival a avut loc, în mod inspirat, pe o pajişte verde din Grădina Botanică. Şi, deşi era mijlocul săptămânii (15 septembrie a fost joi), oamenii au venit în număr destul de mare să se bucure de muzică bună. Celelalte trei seri s-au desfăşurat în Aula Magna la Universitatea "Danubius".

Debutul festivalului a fost făcut de gălăţeanul nostru Nicu Patoi, chitarist de renume, şi Platonic Band, care ne-au încântat cu un regal de blues, jazz şi rock, toate asezonate cu virtuozitate şi feeling. Din Austria, tot în prima seară, ne-a bucurat Raphael Wressnig, un maestru al orgii Hammond B3, care ne-a teleportat în lumea muzicală din New Orleans şi Memphis.

În a doua seară de festival, portughezii de la Mario Laginha Trio ne-au gâdilat urechile cu un proiect muzical de improvizaţie pe teme de Chopin, o evoluţie plină de măiestrie şi sensibilitate, în care am avut ocazia să ascultăm un pianist de înaltă clasă, dar şi un magician al tobelor. Trupa din Franţa, Jean Loup Longnon Quartet, a fost o prezenţă explozivă, dar şi exotică, având în componenţă şi doi muzicieni japonezi.

A treia seară a adus la Galaţi un adevărat geniu al pianului, Omri Mor, jumătate israelian, jumătate argentinian, un tânăr compozitor fascinat de diferitele genuri muzicale ale lumii, inclusiv cea arabic-andaluză. Alături de el au evoluat alţi muzicieni de marcă, printre care şi brazilianul Joca Perpignon, care a mai fost prezent în România, în urmă cu şase ani, la Festivalul Internaţional de Jazz de la Bucureşti.

Joo Kraus din Germania, conducător de orchestră, compozitor, nominalizat de două ori la Grammy, premiat în ţara sa cu cele mai prestigioase distincţii muzicale, solist şi trompetist, ne-a răscolit cu un adevărat uragan muzical, în care nu s-a sfiit să includă, cu măiestrie şi sensibilitate modernă, inclusiv genuri muzicale precum house-ul.

Ultima seară i-a adus la Galaţi pe cei de la Djabe (Ungaria), una dintre cele mai bune trupe de jazz-rock la nivel internaţional, nu numai european, dar şi pe fermecătoarea solistă poloneză Beata Przybytek şi al ei cvintet, format din muzicieni unul şi unul.

Prin urmare, putem spune cu mâna pe inimă că Ro Danube International Jazz Festival a fost un eveniment care a aliniat Galaţiul la cel mai înalt nivel european de jazz, un eveniment cu instrumentiști de top, repertoriu variat (din toate genurile şi sferele culturale main stream sau underground), sonorizare impecabilă și locație intimă.

Citit 2600 ori Ultima modificare Marți, 20 Septembrie 2022 02:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.