Când Istoria o face... presa! „Cazul Joconde” şi norocoasa zi de 13

Când Istoria o face... presa! „Cazul Joconde” şi norocoasa zi de 13
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Motto: "Mona Lisa, Mona Lisa, bărbații te-au numit aşa/ Ești cunoscută şi drept doamna cu zâmbetul mistic/ Te-au învinovățit doar pentru că ești singură?/ Pentru acea ciudățenie din zâmbetul tău, Mona Lisa?" (versuri de Carl Mann, pentru cântecul lui Nat King Cole, "Mona Lisa").

Recuperarea celebrei pânze - cu lux de amănunte

Deşi era chiar data de... 13, din luna decembrie a anului 1913 (tot cu 13 în coadă!), cotidianul francez "Le Figaro", jurnal non-politic, anunţa cititorilor şi o veste cu adevărat bună: "Mona Lisa" tocmai fusese recuperată de la hoţul său! Un articol enorm, început din pagina întâi a ziarului, dădea toate amănuntele aşteptate cu sufletul la gură de cititorii din întreaga lume! "«Mona Lisa» a fost găsită" - anunţa scurt publicaţia, încă din titlu. "Pictura a fost  recunoscută de directorul muzeului din Florența și de directorul muzeelor ​​din Italia. Furtul a fost o răzbunare! Agenția Havas a primit ieri, la ora șapte, următorul mesaj: ... "Roma, 12 decembrie. «Directorul general al artelor plastice, domnul Ricci, a telefonat din Florența ministrului Instrucțiunii Publice, domnul Credaro, că a fost găsit tabloul «Mona Lisa». Pictura fusese oferită unui anticariat florentin. Acesta din urmă, urmându-și suspiciunile, l-a consultat pe M. Poggi, directorul muzeelor ​​din Florența, care i-a comunicat vestea lui M. Ricci. Care s-a dus imediat la Florența. Proprietarul tabloului este un italian care locuiește la Paris."

Ştiri venite chiar prin agenţia consultată cândva... de Eminescu

Trebuie spus că la Havas, agenţie internaţională de ştiri, era abonat, la sfârşitul secolului al XIX-lea, şi cotidianul conservator bucureştean "Timpul"! "Prim-redactor" al cunoscutului ziar, adică redactor-şef, era chiar Mihai Eminescu, jurnalist şi analist care apela la agenţie, de la care avea să afle chiar şi despre tratatul secret austro-român, dezvăluire care a declanşat, se pare, internarea forţată a genialului poet!

Cică a fost o răzbunare pentru furturile... napoleoniene!

Hoţul, un italian care fusese angajat în personalul de serviciu al Muzeului Luvru, "a afirmat la interogatoriu că a comis furtul la Luvru pentru a răzbuna toate răpirile comise în Italia de Bonaparte". Comori egiptene au ajuns nu numai la Luvru, ci şi în British Museum, la Londra. Proprietarul de drept, statul egiptean, aşteaptă în zadar restituirea unor comori ale trecutului său fabulos. Precedente au existat, unele artefacte fiind totuşi restituite... "Tabloul este acum confiscat și depus la Prefectura din Florența. Va fi transportat la Roma. Domnul Credaro, de îndată ce a aflat vestea, a comunicat-o Ambasadei Franței. Despre asta le-a povestit deputaților în cadrul ședinței, care a fost suspendată pentru o clipă de emoția provocată de această veste fericită. Pe de altă parte, de îndată ce i-a ajuns vestea descoperirii Mona Lisei, marchizul di San Giuliano, ministrul Afacerilor Externe, l-a sfătuit pe M. Barrere, ambasadorul Franței, în termenii cei mai amabili. M. Barrere s-a grăbit să informeze Guvernul francez despre comunicarea care i-a fost făcută.

Mecanismul unui furt: pânza ascunsă sub palton

Cităm şi din foarte interesantul articol publicat de Ioana Gonţea în revista "Historia", publicaţie cu mult "lipici" istoric. O editoare cu o pregătire interesantă: este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și masterandă a CESI - Centrul de excelență în Studiul Imaginii din cadrul Facultății de Litere a Universității București. Jurnalista explică: "Tabloul împreună cu sticla și rama cântăreau 40 de kg și se pare că fuseseră prea grele pentru hoț, care luase cu el doar pictura. Cum se putuse ca un tablou celebru ca Mona Lisa să fie furat fără ca nimeni să nu observe? Trebuie explicat faptul că Muzeul Luvru are o suprafață de aproximativ 200.000 metri pătraţi, iar mulţimea de camere, curți, poduri și beciuri sunt legate între ele cu pasaje și coridoare care nu erau în totalitate cunoscute de angajații instituției. Pe deasupra, existau doar 120 de paznici și supraveghetori pentru colecții, iar noaptea gardienii înarmați făceau un rond la fiecare două ore. Poliția a făcut un experiment. Un colaborator mai puțin cunoscut al muzeului a fost pus să scoată un tablou din ramă și să plece cu el, lucru care i-a reuşit de minune. Pe de altă parte, la redacția ziarului "Paris-Journal" s-a prezentat un individ care a declarat că de-a lungul timpului a sustras mai multe obiecte de mici dimensiuni din Luvru. Ambele cazuri demonstrau slaba supraveghere a muzeului francez."

Picasso, bănuit de furt!

Printre cei bănuiți că ar fi putut comite furtul s-a numărat și Pablo Picasso. Cu doi ani înainte de incident, un prieten al scriitorului Guillaume Apollinaire a sustras din Luvru câteva statuete și măști. Două dintre ele le-a dăruit lui Picasso, cu rugămintea să nu le expună. Acesta le-a pus într-un dulap și a uitat de ele. Peste ceva timp, hoțul s-a lăudat unui ziar cu isprava sa, ca apoi să facă dispoziții exacte poliției. Lui Apollinaire i-a fost percheziționată casa și ambii artiști s-au speriat. Au vrut să pună obiectele într-un cufăr pe care să-l arunce în Sena, dar apoi s-au hotărât să le predea redacției "Paris-Journal". Appolinaire a fost arestat și, după alte două zile, Picasso a fost dus la judecătorul de instrucție. Cazul însă s-a lămurit.

Un eveniment asemănător cu răpirea Giocondei s-a petrecut în muzeul din Copenhaga. Redacția unui ziar a înștiințat muzeul de existența unui zvon legat de furtul unui tablou realizat de un maestru olandez, fapt infirmat de direcția muzeului. Aceasta a fost surprinsă să preia tabloul cu pricina de la un colaborator al ziarului, care înscenase furtul.

Dar să mai frunzărim puţin numărul din 13 decembrie 1913. "Mona Lisa, găsită! Vestea s-a răspândit curând prin Paris, ziarele de seară au strigat edițiile speciale. Misterul Mona Lisei și-a recăpătat actualitatea. Este Mona Lisa? Dar chiar a fost găsită adevărata Mona Lisa? A fost aceasta tot  una dintre acele "veşti" efemere care nu treceau însă de o examinare atentă? De multe ori hoţul  a mai fost deja semnalat."

Dar o fi chiar... Mona Lisa?

... "Și de fiecare dată a fost necesar să recunoaștem nenorocirea sau naivitatea martorilor. Un anumit scepticism îi succesese deja bucuriei."

Mai multe din „Cazul Joconde”

EXPLICAŢII FOTO:

1. Un tablou misterios, care şi-a însoţit autorul aproape toată viaţa...

2. Semnele timpului au săpat în culoare! (foto "Historia")

3. Şi caricatura poate însemna artă... O caricatură a Mona Lisei (foto: Pinterest)

4. Plasticianul cleptoman Picasso

5. Alt cleptoman, un mare poet, în tabloul intitulat "Muza şi poetul Appolinaire", pictat de pictorul naiv Rousseau... zis "Vameşul"

6. Fotografia hoţului "Giocondei", aşa cum a fost ea publicată în "Gazeta ilustrată"

Citit 1126 ori Ultima modificare Sâmbătă, 01 Octombrie 2022 20:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.