Tabăra de creaţie „Alandala” şi-a deschis porţile

Tabăra de creaţie „Alandala” şi-a deschis porţile
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Maria Magdalena Dănăilă a „binecuvântat” ideea simpozionului ecologic printr-un microrecital folk * Proiectul este un parteneriat  între toate cele trei instituţii muzeale din Galaţi *

PET-urile, conservele de bere, pungile de plastic şi alte deşeuri şi materiale reciclabile vor fi însufleţite de câţiva curajoşi artişti plastici gălăţeni care s-au decis să protesteze împotriva acestei lumi în care toate parcă merg alandala.

Fără prea mare festivism, deschiderea Taberei de creaţie „Alandala” şi a Simpozionului ecologic s-a desfăşurat luni seară, în curtea  Muzeului de Artă Vizuală, într-o atmosferă nonconformistă.

Cei 8 artişti plastici ai Grupului „Athanor” - Mihaela Brumar, Eduard Costandache, Daniela Cristofor, Mihaela Lefterache, Gabriela Moisi-Alexandrescu, Tudor Şerban, Adrian Vădeanu, Sorina Fădor-Vădeanu - şi-au adus schiţele lucrărilor pe care urmează să le realizeze în următoarele două săptămâni. O broască ţestoasă, un astro-boy, un microscop uriaş cu planeta Pământ sub lupă, un mozaic cu lumea subacvatică, o meduză imensă sunt lucrările tridimensionale prin intermediul cărora tinerii plasticieni s-au gândit să militeze pentru o lume mai curată.  

„Anul acesta, date fiind condiţiile de criză, va fi doar o tabără pilot. Vom pune bazele acestei idei pe care urmează s-o dezvoltăm în anii următori, prin intermediul unui proiect, cu sprijinul Consiliului Judeţean. La anul, sperăm să putem aduce şi plasticieni din alte oraşe”, ne dezvăluie iniţiatorul acestei tabere de creaţie, Eduard Costandache.

Lucrările vor fi expuse la cele trei muzee implicate în proiect

„Tabăra este o mănuşă aruncată către această lume alandala şi către aceste condiţii alandala în care suntem nevoiţi să trăim. Vrem să arătăm că Muzeul de Artă nu vrea să renunţe la actul de creaţie. Noi protestăm, dar nu facem grevă, ci facem un simpozion Alandala care pune în prim plan ideea ecologică”.

„Spectaculos este că la protestul nostru au aderat şi celelalte două muzee gălăţene, cel de Istorie şi Complexul de Ştiinţele Naturii. Lucrările vor fi amplasate la cele trei muzee, după care vor fi «împănate» cu deşeurile şi materialele refolosibile”, ne-a declarat directorul Muzeului de Artă Vizuală, Dan Basarab Nanu.

„Este o idee îndrăzneaţă a tinerilor şi sperăm că privind lucrările lor expuse în parcurile celor trei muzee, oamenii să înţeleagă că avem nevoie de o curăţenie a mediului în care trăim, şi în interior şi în exterior” a spus Cristian Căldăraru, directorul Muzeului de Istorie.

Maria Magdalena Dănăilă a fost şi ea prezentă la deschiderea taberei de creaţie, alături de nelipsita ei prietenă „Bandida”, o chitară care scoate scântei. Microrecitalul ei folk a întărit o idee propovăduită de mai multă vreme de Muzeul de Artă Vizuală, cea a interferenţei artelor, a dat un gir de bun augur evenimentului şi a pledat pentru o ecologizare a muzicii, care şi ea, în spiritul vremurilor, s-a umplut de tone de deşeuri.

Cu excepţia sâmbetelor şi duminicilor, gălăţenii sunt aşteptaţi să vină să-i vadă la lucru pe cei 8 artişti, zilnic, între orele 6–10 dimineaţa, iar după-amiaza după ora 18. Programul a fost astfel conceput încât artiştii plastici care vor lucra cu aparate de sudură să poată supravieţui caniculei.

Citit 1318 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.