Festivalul „Darclée” - concert extraordinar cu trei aniversări

Festivalul „Darclée” - concert extraordinar cu trei aniversări
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În cea de-a treia seară cu public a Festivalului Darclee de la Brăila, pe scena Teatrului Dramatic, soprana Mariana Nicolesco – preşedintele de onoare al juriului – a invitat interpreţi care au omagiat trei personalităţi deosebite, în anul lor omagial, 2010: Hariclea Darclée, de la naşterea (la Brăila) căreia s-au împlinit pe 10 iunie exact 150 de ani, dar şi compozitorii Frederic Chopin şi Robert Schuman – la 200 ani de la naştere.

Invitaţi de peste hotare

Concertul a fost un adevărat regal interpretativ, în faţa iubitorilor marii muzici venind Münchner Klaviertrio, o celebră formaţie germană de muzică de cameră, fondată în 1882 şi compusă actualmente din Donald Sulzen - pian, Michael Arlt - vioară şi Gerhard Zank – violoncel. Cei trei au prezentat “Trio în re minor op.63” de Schuman.

Pentru a onora memoria Haricleei Darclée a fost aleasă o arie din opera “Maria di Rohan” de Donizetti, în interpretarea tinerei soprane Iulia Dan.

Din creaţia lui Chopin, tânărul pianist Matei Varga – un prieten al Brăilei, unde a mai cântat şi la alte ediţii ale festivalului, în prezent domiciliat în Statele Unite ale Americii – a ales, dovedind mult curaj, integrala celor 24 de preludii.

A fost o seară cu adevărat strălucită, publicul aplaudându-i îndelung şi ovaţionându-i pe fiecare dintre artişti, dar şi pe Mariana Nicolesco şi pe membrii juriului – prezidat de baritonul Nicolae Herlea, mulţumindu-le astfel pentru serata de neuitat.

Festivalul continuă, ultimele seri prilejuind prezentarea – pe scena aceluiaşi teatru unde Darclée a debutat - a operei bufe „Don Pasquale” de Donizetti, pe 6 august, întâlnirea – pe scena de la Esplanada Dunării, în seara de 7 august, într-un Concert omagial deosebit - cu arii celebre din repertoriul Haricleei Darclée, iar pe 8 august, de asemenea la Teatrul Dramatic, confirmarea premianţilor în Gala Laureaţilor.

Citit 1585 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.