Actori vii şi un „mort” cât pe ce să fie nominalizat

Actori vii şi un „mort” cât pe ce să fie nominalizat
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

De experienţe naţionale bune sau excelente, oferite total gratuit publicului, graţie generoasei finanţări primite de la Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, am avut din nou parte, pe 4 şi 5 noiembrie 2022, la Festivalul Național Studențesc de Teatru Contemporan "ActFest", ajuns la ediția a IX-a. Sufletul festivalului a fost, ca la toate ediţiile, organizatoarea Mioara Lovin, de la Compartimentul Cultural al Casei de Cultură a Studenţilor din Galaţi.

Dincolo de înzestrarea naturală, talentul elevului sau al studentului la actorie se cere rafinat în continuare, cu trudă, dincolo de ceea ce izbutesc ei, profesorii de teatru şi regizorii, şi, ajutat de o cultură extrem de necesară, mai ales în aceste vremuri care au stricat şi tot strică teatre, regizori, dar mai ales publicul - le-a spus concurenţilor, la final, maestrul scenei Vlad Vasiliu, precum şi subsemnatul. „Au fost momente în care nu vă auzeam şi e păcat!” - a mărturisit, de pildă, actorul Vlad Vasiliu. „Vulgaritatea, urletele nu pot aduce decât succese vulgare!” - am spus la rândul meu, cu sinceritate. Am avut parte şi acum de monologuri, spectacole de teatru elaborate, spectacole de teatru-balet, creaţie dramaturgică, de la trupele caselor de cultură studenţeşti din centre universitare precum Bucureşti, Sibiu, Iaşi, Braşov şi Galaţi!

Un premiu pentru absenţă!

Am remarcat, cu neplăcere, nu numai o lipsă de solidaritate, ci şi de interes, căci şansa de a întâlni trupe şi jocuri diferite, regizori, scenografii, lumini şi texte atât de diferite nu este ceva de ratat: ei bine, nici colegii din teatrul studenţesc de la Universitatea “Dunărea de Jos”, nici elevii de la secţia Teatru a Liceului de Artă “Dimitrie Cuclin”, nici actori profesionişti de la teatrele noastre (cu excepţia celor de la Teatrul din Buzunar, care ne-au oferit la final unul dintre spectacolele lor de succes!), nici profesori de actorie nu au călcat în sălile festivalului! Poate că ar fi meritat, din plin, un... Premiu pentru absenţă!

Cine, ce şi pentru ce

Juriul a fost alcătuit, la fel ca şi la ediţiile precedente ale festivalului, din subsemnatul, cunoscutul actor al Dramaticului Vlad Vasiliu şi poeta și jurnalista Angela Ribinciuc, reprezentantă a staffului Universităţii “Dunărea de Jos”.

Dar iată însă şi premiile acordate. Premiul pentru cea mai bună actriţă în rol principal pentru categoria ”Amatori” a ajuns la CCS Suceava, fiind câştigat de tânăra Irina Coştiug, în timp ce Premiul pentru cel mai bun actor în rol principal la categoria ”Amatori” a mers în Capitală, fiind cucerit de Radu Elisei.

Pentru categoria ”Amatori” rezervată rolurilor secundare slujite cu artă, Premiul pentru cea mai bună actriţă i-a revenit Luminiţei Andruh, din Suceava, iar pentru cel mai bun actor premiul a mers la Sibiu, la Bogdan Miron. La categoria “Şcoli de teatru”, Premiul pentru cea mai bună actriţă a rămas la Galaţi şi a fost decernat Elenei Emandi şi Roxanei Bîclea. Tot la categoria “Şcoli de teatru”, premiul pentru cel mai bun actor a fost primit de George Cristian Vintilă, de la aceeaşi trupă studenţească de teatru.

Premiul pentru cel mai bun spectacol la categoria “Şcoli de teatru”, cel mai râvnit premiu, a fost primit de un spectacol foarte elaborat, cu o frumoasă coregrafie şi cu mişcare energică, cu ingenioase efecte scenice speciale, atât video, cât şi audio: piesa “Visul unei nopţi de vară”, cunoscuta feerie shakespeariană, montată de studenţii gălăţeni!

Un spectacol de zile mari, extrem de bine dansat, a fost recompensat cu Premiul pentru cel mai bun spectacol de teatru - dans pentru categoria ”Amatori”, tot după un Shakespeare - “Romeo şi Julieta”. Premiul a ajuns, pe merit, la Sibiu.

Premiul pentru cel mai bun monolog la categoria „Amatori” a răsplătit-o pe Elena Camelia Matei, din Galaţi. Iar Premiul pentru creaţie la categoria „Amatori” şi categoria “Şcoli de teatru”, extrem de rar acordat în ediţiile trecute, a fost primit de George Lucian Ciobanu, care a şi regizat spectacolul de comedie clasică al braşovenilor, intitulat, slavician parcă, “Portul popii”! Ciobanu candidează la acest premiu încă de la prima ediţie a festivalului, acum reuşind să convingă deplin şi publicul, şi juriul! Şi nu în ultimul rând, a fost şi Premiul pentru regie la categoria „Amatori” şi categoria “Şcoli de teatru” (însă numai cu regia semnată de regizor amator), acesta ajungând în mâinile Sabrinei Bărbulescu, la Sibiu. Premiul pentru scenografie - categoria „Amatori” şi categoria “Şcoli de teatru” a ajuns la Suceava. Iar premiul pentru originalitate - categoria „Amatori” şi categoria “Şcoli de teatru” a mers la Bucureşti. Marele Premiu a plecat, anul acesta, la Sibiu, pentru "Romeo şi Julieta".

Foto : Rareş Casian Lovin

 

Citit 831 ori Ultima modificare Miercuri, 09 Noiembrie 2022 13:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.