În arca lui Vicol, alături de prieteni

În arca lui Vicol, alături de prieteni
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

În sala Bibliotecii Municipale din Tecuci, în prima decadă a lunii aprilie, în prezența unor reputați scriitori, criticul literar Adi Secară a lansat invitația îmbarcării pe "arca" lui Sterian Vicol, cu ocazia prezentării volumului de poezii "Arca lui Sterian. Memoria lui Femios".

Cartea recent apărută ne deconspiră un Sterian Vicol deosebit de sensibil, care-și mărturisește dragostea pentru semeni, pentru părinți și bunici, soție, rude, colegi și prieteni de condei; dedică poezii poeților pe care-i are în preajmă, în anturajul său și nu numai, precum: Ana Blandiana, Nichita Stănescu, A.G. Secară, Nelu Stamate, Lucia Ovezea, Mihai Cimpoi, Lina și Theodor Codreanu, Maria Mănucă, Eugen Uricaru, Rodica Iacomi Tighici, Săndel Stamate, Daniela și Constantin Gumann, George Coca, Marcel Miron, Florin Buciuleac, Pasolini, Esenin. Vicol lasă în acest volum frânturi de suflet, un semn al trecerii sale, al prieteniei, al acceptării destinului.

Arca lui Sterian Vicol este de fapt o arcă a prieteniei, în care autorul își expune aprecierea, dragostea, considerația pentru persoane importante din viața sa, care au lăsat amprente ale trecerii lor prin viața tumultuoasă a scriitorului. Dovadă stau sălile arhipline de scriitori care aleg să-i fie alături la lansări, ceea ce s-a întâmplat și la lansarea celui mai recent volum de poezii, menționat anterior, la Tecuci. De data aceasta, a fost vorba de scriitorii: Tase Dănăilă, Dan Vîță, Violeta Daniela Mîndru, Vasile Ghica, ziaristul Iancu Aizic (toți tecuceni), Săndel Stamate (Liești), Constantin Oancă (Corod), subsemnata și mulți alții. 

Criticul literar Constantin Oancă a prezentat arca lui Sterian Vicol drept "o metaforă a destinului omului, menită să-l treacă pe acesta dincolo de granițele acestei lumi". Săndel Stamate a motivat expresionismul și romantismul operei literare a lui Sterian Vicol, afirmând că își ia culorile "din apă, din dulci otrăvuri și din vânt"! O prezență aparte la lansare a fost Vasile Ghica, organizatorul longevivului Festival Internațional al Aforismului, care a impresionat prin alocuțiunea sa. "Scriitorii sunt, de fapt, privilegiații care pot călători pe pământ, pe ape, sub ape, în înaltul cerului și al gândului”, este de părere Constantin Oancă.

A fost un regal de poezie veritabilă, de călătorie pe arca prieteniei, prin scriitură de calitate, pe care o lasă moștenire Sterian Vicol.

Poet prolific şi promotor cultural

Sterian Vicol, născut pe 9 mai 1943, în localitatea Țuțcani, județul Vaslui, este absolvent al Facultății de Filologie din cadrul Universității din București. Din 1983 este membru al Uniunii Scriitorilor din România și al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, precum și președinte al Societății Scriitorilor "C. Negri" din România, cu sediul în Galați. A fost profesor, gazetar, mentor cultural.

De la debutul său în poezie, petrecut în 1968, în revista "Amfiteatru", și până în zilele noastre, s-a dovedit a fi un neobosit promotor al culturii naționale, sprijinind și încurajând tinerele talente.

A publicat peste 20 de volume de poezii, dintre care amintim: "Harfele grâului", 1976, Ed. Eminescu (debut prin concurs); "Edena", 1980, Ed. Junimea; "Vânătoarea nocturnă", 1981, Ed. Eminescu; "Lacrima învingătorului", 1984, Ed. Junimea; "Daimonia", 1996, Ed. Geneze; "Sunt putred de tine", 1998, Ed. Eminescu; "Domnișoara Cucuta", 2001, Ed. Cartea Românească; "Clipa tăind subțire hohotul zăpezii", 2003, Ed. Junimea.

A avut fructuoase colaborări cu reviste şi publicații prestigioase, precum: "Convorbiri literare", "Luceafărul", "Contemporanul", "România literară", "Ateneu", "Cronica", "Dacia literară", "Poesis", "Viața românească", "Bucovina literară".

Din anul 2020 este fondator și realizator al revistei de cultură "Porto-Franco" și al festivalurilor naționale dedicate lui Costache Conachi, Grigore Hagiu și Hortensia Papadat-Bengescu.

Despre opera sa au scris în reviste sau în volume de critică și istorie literară, precum și în dicționare de profil: Al. Piru, Mihai Cimpoi, Laurențiu Ulici, Vasile Spiridon, Liviu Grăsoiu, Ana Dobre, Constantin Trandafir, Cristian Livescu, Ioan Holban, Marian Popa, Aurel Șașu, Constantin Cubleșan, Radu G. Țeposu și mulți alții. A primit, printre altele, și titlul de "Poet al Iaşiului".

Mioara Baciu

Citit 1236 ori Ultima modificare Vineri, 21 Aprilie 2023 13:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.