Casa de Cultură şi Muzeul Mixt, reabilitate

Casa de Cultură şi Muzeul Mixt, reabilitate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Casa de Cultură din Tecuci este consolidată şi modernizată cu fonduri europene, circa 300.000 de euro * O investiţie de zece ori mai mare este pe punctul să demareze la Muzeul Mixt *

Casa de Cultură din Tecuci, clădire inaugurată la sfârşitul secolului XIX, a intrat în reabilitare. Imobilul, care a găzduit Primăria localităţii până în anii ‘60, este consolidat şi finisat.

«Clădirea, monument istoric, are o vechime de peste 100 de ani. Vechimea şi cutremurele care au fost în această sută de ani au afectat destul de serios structura de rezistenţă a clădirii şi, de aceea, a fost imperios necesară consolidarea ei, până la reabilitare şi finisare. Practic, se prinde într-o structură de beton, după care se refac toate elementele arhitectonice, reparaţii interioare”, a declarat primarul municipiului Tecuci, Eduard Finkelstain.

Lucrările, care au demarat în urmă cu aproape două luni, se vor încheia în toamna anului viitor. Până atunci, colectivul Casei de Cultură, format din nouă angajaţi, îşi desfăşoară activitatea la Sala de Spectacole din localitate.

Consolidarea şi reabilitarea Casei de Cultură se ridică la 1,2 milioane de lei, adică aproape 300.000 de euro. Investiţia este suportată în proporţie de 85 la sută de Uniunea Europeană, 13 la sută de Guvern şi 2 la sută de Consiliul Local Tecuci.

3 milioane de euro pentru muzeu

În următoarele luni va intra în reabilitare un alt obiectiv cultural din Tecuci. Este vorba de Muzeul Mixt, care găzduieşte colecţii numismatice, tablouri valoroase şi colecţii dacice de la Piroboridava, cetate geto-dacică datând din epoca bronzului, descoperită în apropierea comunei Poiana.

«Vrem să realizăm consolidarea şi reabilitarea integrală a corpului Muzeului Mixt, lucrări care vor depăşi valoarea de 3 milioane de euro. Pentru a face rost de bani, noi am întocmit un proiect pe care l-am depus la Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud-Est. Proiectul s-a calificat şi am intrat în faza de proiectare. Lucrările vor începe în primăvara anului viitor şi vor dura circa 18 luni”, a afirmat edilul de la Tecuci.

Municipalitatea intenţionează ca, după reabilitare, să schimbe titulatura muzeului. «Clădirea i-a fost donată Primăriei de către Anton Cincu în perioada interbelică. În timpul regimului comunist, ea a primit denumirea de Muzeu Mixt, însă noi vrem să o rebotezăm Muzeul «Anton Cincu» după finalizarea lucrărilor”, a spus Eduard Finkelstain.

Citit 745 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.