Caricatura de presă, în declin?

Caricatura de presă, în declin?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Odată cu presa tipărită, care închide obloanele din cauza crizei, ar putea muri şi caricatura de presă. Acesta e concluzia la care ajunge oricine vizitează expoziţia de grafică satirică „Restitutio in integrum”.

Expoziţia s-a deschis, ieri, la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi, cu ocazia aniversării Zilei Naţionale a Republicii Armenia (21 septembrie).

Timp de câteva zile, la muzeu puteţi admira lucrări semnate de patru maeştri ai genului, Cik Damatian, Matty Aslan, Mihai Boacă şi Pavel Botezatu.

Salon de Caricatură, fără artişti

Cele mai multe dintre aceste caricaturi au văzut lumina tiparului de-a lungul timpului, în diverse publicaţii, reviste sau cotidiene, precum „Urzica”, „România Liberă”, „Rampa”, „Plai cu Boi”.

„Îi putem vedea pe doi monştri sacri ai caricaturii româneşti: cel mai important caricaturist de presă, Matty Aslan, incomparabil şi inimitabil, şi apoi un mare portretist în primul rând, dar şi caricaturist, Cik Damatian”, a prezentat expoziţia Pavel Botezatu, de altfel, prezent în expoziţie cu renumitele sale miniaturi grafice.

Acesta a tras şi un fel de semnal de alarmă în contextul în care prestigiosul Salon Naţional de Caricatură de Galaţi nu se mai organizează de doi ani încoace, oprindu-se la ediţia cu numărul VII:

„Presa scrisă - deci arena de dispută a artiştilor genului - a început să dispară, sau nu mai apelează la colaborarea unor graficieni. Ceea ce e trist. Trebuia să facem salon de caricatură, dar am renunţat pentru că activi nu mai sunt decât 9 artişti la nivel naţional”.

„Făceam salonul cu 30-40 de publicaţii, iar în condiţiile în care nu mai sunt nici principalele publicaţii centrale, nu avem cu cine să îl facem”, a mai spus caricaturistul, preşedintele Asociaţiei Culturale „Punct” implicată în organizarea acestui salon.

Gălăţenii se pot număra printre norocoşi, deoarece „Viaţa liberă” le oferă o porţie zilnică de satiră, prin caricaturile Monicăi Zanet.

Ambasadorul Armeniei, la Galaţi

Pe lângă cei doi caricaturişi, Pavel Botezatu şi Mihai Boacă, precum reprezentanţi ai comunităţii armeneşti, la vernisajul de ieri a participat şi Excelenţa Sa, ambasadorul Republicii Armenia la Bucureşti, Hamlet Gasparian.

„Ne bucurăm că am contribuit la dezvoltarea socială şi culturală a poporului român. Acum 20 de ani, şi Armenia şi-a câştigat independenţa, România fiind prima ţară care ne-a recunoscut ca stat”, a declarat oficialul armean, după o întrevedere cu primarul municipiului Galaţi, găzduită chiar de muzeu.

Citit 809 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.